Actualitat a Temes d'Avui > Panorama

Menéndez Pelayo i Jaume Balmes

image-8f3a7e63595f5dc14fa2b5d38e8ff426Aquest any es celebren el 300 aniversari de la Biblioteca Nacional d´Espanya, i els 100 anys de la mort de Menéndez Pelayo, que va ocupar el càrrec de Director de la Biblioteca Nacional l´any 1898. L´actual directora Glòria Pérez-Salmerón* va destacar la relació de la celebració dels 100 anys del naixement de Balmes, l´any 1910, amb Menéndez Pelayo,

El canonge Collell, el 9 de juliol de 1910, amb motiu d´aquell aniversari , va escriure a Menéndez Pelayo, demanant-li un discurs pel Congrés d´Apologètica, que el llegiria Josep Daurella i Rull, aleshores degà de la facultat de Filosofia de Barcelona. Així va ser, i el discurs queda recollit en les actes del Congrés. Els organitzadors d´aquest Congrés, no volien que quedés destacat només el vertent religiós, i varen insistir perquè en el Congrés que es va celebrar a Reus, quedés molt clara la vàlua filosòfica de Balmes.

Menéndez Pelayo havía inclós a Balmes en la seva “Historia de los Heterodoxos españoles”, on descriu molts punts en comú amb Donoso Cortés, encara que sempre deixa molt clar que Balmes és molt més auster, però té la capacitat d´arribar a tothom. Cortés va trobar molt més ressó entre els intel·lectuals de Madrid, i en canvi Balmes, el va tenir entre els catalans. Balmes té molt estudiats Descartes i Leibniz.

Menéndez Pelayo, encara que sigui tan exigent amb Balmes, li professa una seria admiració, afirma que és sintètic, un gran divulgador i que les idees de Balmes van ser objecte d´estudi arreu d´Europa, cal tenir en compte que quan va escriure “La Filosofia Fundamental”, tenia només 30 anys. Com a periodista politic, el compara a Larra, diu però que sense estil, per la seva sobrietat, i remarca que va ser molt tolerant amb les persones, però inflexible amb l´error. Anima a Narcís Roura i a Ignasi Casanovas per acabar de publicar l´ingent treball escrit de Balmes.

Josep Maria Grau i Llagostera

 *Glòria Pérez-Salmerón, directora de la Biblioteca Nacional d´Espanya, conferència Balmesiana 2012, “Jaume Balmes amb motiu de la celebració del centenari de Menéndez Pelayo”.

 

  • Josep Maria Grau i Llagostera

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte