Actualitat a Temes d'Avui > Panorama

La fe d'un director

 Sobre una pel·lícula de Hitchcock

1) Per saber.

Recentment es va estrenar un relat biogràfic, titulat "Hitchcock", sobre la vida d'aquest famós director de cinema. Amb aquest motiu un sacerdot, el pare Henninger, va publicar un article en què recordava com va conèixer el cèlebre director en l'any de 1980, poc abans que morís.

image-f2f7ee418a23bfb87ffc049063bb7610Explica que un amic, també sacerdot, el va convidar a visitar una tarda la casa de Hitchcock a Bel Air, als Estats Units, i a celebrar-hi la santa Missa. En el relat el pare Henninger comenta que en aquesta primera trobada, quan van arribar, Hitchcock era al llit, ja malalt. En això es va despertar, va mirar cap amunt i va besar la mà del seu amic sacerdot, agraint-li que haguessin anat. El sacerdot va indicar que a l'habitació on va celebrar la Missa, era l´estudi, hi havia els llibrets de les pel·lícules famoses de Hitchcock, i va haver de fer un esforç en celebrar per no distreure´s recordant cadascuna d'elles. Va recordar que li va cridar l'atenció que Hitchcock deia les respostes de la Missa en llatí, a la manera antiga, ja que així les havia après des de petit. Però el que més se li va quedar gravat va ser que, després de rebre la comunió, va plorar en silenci, amb llàgrimes que rodolaven per les seves enormes galtes.

El pare Henninger va continuar visitant a Hitchcock fins a la seva mort, el 29 d'abril d'aquest any. Va esmentar el meravellós que va ser que Hitchcock es deixés guiar per Déu al final de la seva vida.

2) Per pensar.

Hitchcock va néixer a Londres l'any de 1899, en una família catòlica, i educat segons ella. Va tenir una sola dona, Alma Reville, amb qui va viure tota la seva vida fins a la mort el 1980. Es pot dir que va dedicar tota la seva vida al cinema. Ja en els seus últims anys va rebre un Oscar honorífic per la seva trajectòria dins de la indústria del cinema.

Va dirigir el 1953 una pel·lícula ("I Confess") on la trama és al voltant d'un sacerdot catòlic que acaba essent investigatimage-041a1418b1f76625950967dbfc550771 per un assassinat que no va cometre. Més encara, ell va escoltar la confessió de l'assassí, i per això no pot defensar-se a si mateix. Hitchcock va tractar de posar una creu a cada escena d'aquesta pel·lícula, ja que la creu penja sobre la decisió que aquest sacerdot ha de fer de netejar o no el seu nom, el que significaria trencar el secret de confessió i deixar el sacerdoci.

La pel·lícula presenta el dilema entre fer el correcte o la pròpia conveniència. Una decisió que moltes vegades també nosaltres haurem de saber prendre.

3) Per viure.

Sobre aquest silenci del Sagrament de la penitència, el Catecisme de l'Església Catòlica afirma que: "Donada la delicadesa i la grandesa d'aquest ministeri i el respecte degut a les persones, l'Església declara que tot sacerdot que sent confessions està obligat a guardar un secret absolut sobre els pecats que els seus penitents li han confessat, sota penes molt severes. Tampoc pot fer ús dels coneixements que la confessió li dóna sobre la vida dels penitents. Aquest secret, que no admet excepcions, es diu 'sigil sacramental', perquè el que el penitent ha manifestat el sacerdot queda 'segellat' pel sagrament "(n. 1467). De fet en la història de l'Església no han faltat sacerdots que han preferit morir abans de trencar el silenci.

Aquest secret ens ha de donar la confiança per ser sincers en acudir a la Confessió i, així, poder rebre el perdó de Déu.

 José Martínez Colín, pvre.

(articulosdog@gmail.com)

  • José Martínez Colín, pbro.

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte