Actualitat a Temes d'Avui > Panorama

Idees per escollir en 'El dia del Llibre'

La festa de sant Jordi, el dia del llibre, és una bona excusa perquè els amants de les bones lectures regalin o es regalin alguna novetat d'interès o un d'aquests llibres que precisament perquè són bons, no passen mai de moda.

Adjuntem una selecció amb alguns llibres editats en català que esperem siguin d'interès per als nostres lectors.

Aprofitem per recordar que a la nostra secció de Llibres, actualment trobaran més de 3.000 recessions amb la seva valoració literària i de continguts. Un servei en què de moment prioritzem el seguiment dels llibres editats originalment en català i també de traduccions a aquesta llengua.

És el nostre desig oferir una orientació perquè els lectors s'acostin a la millor literatura. Les valoracions, evidentment, responen a l'apreciació dels nostres crítics, però també oferim uns criteris objectius que orientin els lectors.

Redacció

Teatre per infants

Quilos i quilos de Sant Jordi

Núria Llunell

Gimeno Queralt (il·lustracions)

2013

48 pàgs.

image-be91483e1eca200e1aa0ae2b06a574bb“I així va ser com la princesa es va convertir en el sopar del drac. Va caminar durant hores. Finalment va arribar a l'entrada de la cova del drac, era fosca, humida i feia una por terrible. De sobte, va aparèixer el drac... i de sobte va aparèixer el drac! I de sobte va aparèixer el DRAC!! Va, drac, que et toca a tu”.

Teatre senzill i col·loquial perquè els nens des de 6 anys el puguin representar, transforma de forma humorística la història de Sant Jordi. Amb una unitat didàctica adreçada a grups de teatre o pares, i idees pel vestuari i escenògrafa.

Molt adient per nens de 8-10 anys

 

Juvenil

El Gorg negre

Margarida Aritzeta

Estrella Polar

9/2012

576 pàg.

image-411d5600aa25dc5eb04f47d80c198259Amistat i traïció, aventura i misteri en una història ambientada en un Montseny Màgic.

És un llibre juvenil, amb personatges de fantasia en un món oníric , on hi estan documentades dades històriques, reals i locals, del Montseny.

Una lluita entre el Bé i el Mal i els herois d´èpoques històriques que s´hi fan presents, tot amb un contingut de llegendes de la terra.

 

 

 

Abans de la batalla: Premi Ramon Muntaner 2012

Josep Torrent

Estrella Polar

11/2012

224 pàgs.

image-94651f8a72e81ee750ff726f645e04cfInteressos enfrontats, conspiracions i secrets ben guardats: la guerra ha començat. A Toledo sonen campanes de guerra. Quan els comtes catalans han de reclutar homes per ajudar al rei de Castella, en Martí –que ara viu a casa d´una família al servei del comte d´Empúries i amaga el motiu pel qual va haver de fugir de Tolosa–, és cridat a acompanyar l´exèrcit. El seu món s´esfondra: la vida que somia al costat de l´Anna s´esvaeix i tot, al seu voltant, es capgira.

El protagonista és un noi amb bons sentiments, bastant ingenu, que en la persecució a mort dels "bons homes", del sud de França, va haver de fugir del seu poble; va anar a refugiar-se a una casa de pagès de l´Empordà. S´hi troba amb una quantitat d´intrigues, entre els habitants dels castells, els nobles, la clerecia i els pagesos.

Hi ha un bon criteri moral; la novel·la es pot considerar un relat juvenil d´aventures medievals; ressalten virtuts com la justícia, l´amistat, etc.

 

Actualitat

De Benet a Francesc. Una crònica vaticana

Arturo San Agustín

Fragmenta editorial

2013

320 pàgs.

image-cb09869978aa624b8e64dab61236109b«Prou, prou i prou» va dir el papa Benet XVI quan va prendre consciència de les pressions que un grup vaticà exercia sobre un altre. L'11 de febrer de 2013, aquest mateix papa va anunciar per sorpresa la seva renúncia, una històrica decisió sembla que motivada per alguna cosa més que el cansament físic i intel·lectual.

Arturo San Agustín, amb el seu privilegiat coneixement de la realitat vaticana, ofereix un fresc de l'abans, el durant i el després d'un dels canvis de pontificat més singulars dels últims segles. No és un llibre de ciència ficció, ni una especulació, ni una caça de bruixes, sinó una descripció dels diversos moments i informacions que s'anaven coneixent.

Un gran nombre de converses amb testimonis i observadors privilegiats de la vida eclesial romana permeten al cronista oferir les claus de comprensió dels dos papats: el que tanca sorprenentment (no amb la mort, sinó amb la renúncia voluntària) i el que s'obre d'una manera no menys sorprenent i inesperada.

Es tracta, en definitiva, d'una crònica vaticana dels dies que transcorren entre l'11 de febrer del 2013 (anunci de la renúncia de Benet XVI) i el 19 de març d'aquest mateix any (missa d'inauguració del ministeri petrí de Francesc).

 

Misteri

L'exèrcit de les tenebres

Jordi Cortès i Xavier Montoriol

2013

Estrella Polar

368 pàg.

image-f335204f456a969a3e0988719751b959Viena 1880. Un grup de nobles busquen unes pedres màgiques. Si les aconsegueixen controlaran la humanitat. Les pistes els condueixen a Barcelona, al cementiri de Poblenou. Els aristòcrates no compten però, que l´Alexandre –un jove que té la capacitat de parlar amb els morts– farà mans i mànigues per ajudar als seus amics després que les seves tombes han estat profanades, i viatjaran pel mon subterrani a la recerca de les joies que poden tornar els humans a la vida.

Els espera un camí ple de peripècies i un enfrontament decisiu: la batalla amb l´Exèrcit de les Tenebres, uns esperits malignes que volen dominar el mon... Una novel·la per amants del misteri i les forces ocultes, de la imaginació, de l´angoixa tenebrosa, de masmorres...

 

Novel.la biogràfica

El fracassat

Martí Domínguez

Proa

2013

272 pàgs.

image-b8357b0da72000ee7f0b9b4e33203086Novel·la situada a França, estiu de 1872, a la Bretanya. Ens situa en uns moments decisius, en el naixement del impressionisme: mitjançant l´amistat entre Camille Pissarro i Paul Cézanne, l´autor fa una exploració del pensaments d´aquets artistes, i la recreació de la seva vida personal.

Entrelliga personatges, de la pintura del moment, i d´altres relacionats am la vida de Cézanne, i a la vegada reflecteix la lluita interna del pintor: nascut en una família burgesa, rebutja tot aquest món, per tal de ser fidel a la seva crida com artista. I així és com esdevé un intercanvi –entre Cèzanne, Pissarro, Monet, Hortense, el Dr Gauchet, Madame Cèzanne...– de pensaments sobre la burgesia, l´art, el matrimoni, la família, els negocis, la fe...

De parers diferents i sempre respectuosos.

Aconsegueix, d´aquesta manera, fer-nos créixer en l´interés per els autors esmenats i en particular per la personalitat d´en Paul Cèzanne i la seva obra.

 

Novel·la historica

Foc latent

Lluïsa Forrellad

Angle Editorial

2011

720 pàgs.

image-37575a9cc6f45c3d09428d5e205ed9cbPol és un noi bord i orfe nascut a 1875 a la masoveria d´una casa pairal de la serra de Monterols. Als onze anys se´n va amb els temporers per guanyar-se la vida amb independència. El llibre, narrat en primera persona, recull la seva vida fins a la Setmana Tràgica de Barcelona a finals de juliol de 1909. Molt ben escrit a l´hora que l´argument enganxa, descriu perfectament aquest final de segle precisament a Barcelona. En Pol és políticament bastant neutral, però va donant entrada a les opinions de tot un seguit de personatges intel·lectuals, empresaris, artistes, polítics, nobles, socialistes, comunistes...

 

 

 

Novel·la historica

El llibre del llamp

Quim García Albero

Pagés Editors

2012

336 pàgs.

image-7ba3d38ef255c258e3edb5b1cec0440aL´escenari de la novel·la és la ciutat de Lleida i els seus voltants, al segle XIII en què conviuen en pau la població jueva i la cristiana, també la musulmana per les terres conquerides per Jaume I. L´any 1230, mentre s´aixeca la majestuosa catedral de Lleida, arriben a la ciutat el ballester Galcerán de Chia, executor dels funestos desitjos del rei Jaume I, i el metge jueu Leví Ben Yehiel, expulsat del call de Toledo.

Aviat es veuran immersos en la trama dels assassinats d´unes nenes jueves, raptades de la Cuirassa, el barri hebreu de la ciutat. Amb l´ajut de l´ancià Ramon de Larida, intentaran esbrinar la identitat del boxí i el perquè d´uns actes que semblen regits pels secrets de la càbala i de l´alquímia.

Una apassionant novel·la d´acció que ens descobreix el món de les aljames jueves a l'Edat Mitjana.


Novel·la

Climent

Josep Maria Fonalleras

Ámsterdam Llibres

2013

216 pàgs.

image-73ef70be310707681d1b48e7dfb34ab2Relata la història d´una colla d´amics que després de la mort d´un dels membres del grup, en Climent, encarreguen a un jove escriptor que converteixi en novel·la tots els apunts acumulats durant anys pel seu amic. Aquest segueix el seu rastre per intentar posar ordre i escriure l´obra que havia quedat per fer.

Recorre els mateixos llocs i és tant la implicació en la vida del personatge, que moltes vegades les veus d´en Climent i del narrador s´acaben fonent en una sola. Està estructurada en capítols breus, cadascun dels quals disposa d´una certa autonomia dins el conjunt de l´obra.

Tot passa entre Girona, Barcelona i Roma, tres ciutats que l´autor coneix molt bé. Una altra sorpresa és que els membres de la colla d´amics corresponen a amistats reals de l´escriptor, li han servit per inspirar-se. De primer costa entrar-hi, ja que parla de temes profunds, però si es fa una lectura pausada es descobreix que darrera la trama s´hi amaga un seguit de reflexions sobre l´amistat, l´amor, el patiment, la pèrdua d´essers estimats i també de la creació literària. És una bona novel·la, interessant per la seva narració i per la reflexió que fa de la creació literària.

 

Plans de futur

Marius Serra

Edicions Proa

2013

256 pàgs.

image-2002458f14c08e83f210111a85c5169eNovel·la sobre l´esperança i l´esperit de superació. Recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacta, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista.

En aquesta història de família destaquen dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare, absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l´actitud positiva i el sentit de l'humor del matemàtic tetraplègic i les dues cosines.

L´acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d´estiueig empordanesa a Vilajoan. Però també hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.

La vida i les incidències quotidianes d´un noi tetraplègic, molt llest, que amb l´ajuda de la seva família –això molt destacat en el llibre–, aconsegueix superar les deficiències, encarar la vida i aconseguir un gran nivell intel·lectual; és conscient de la seva situació i sap donar una sortida positiva i amb un toc d´humor als moments més difícils.

En el fons del llibre, en la història dels personatges, hi ha un drama familiar anterior, del qual deriven moltes de les escenes, tal vegada com inversemblants en la narració.

 

Incerta glòria – El vent de la nit

Joan Sales

Club Editor

2010

544 pàgs.

image-2a842562c0ef5c8ef0d95bf0a6825f07Novel·la centrada en la guerra civil espanyola vista a través de quatre protagonistes (Lluis, Trini, Soleràs i Cruells) que viuen o lluiten en la zona republicana. Posa de manifest el caos, el descontrol, l´absurd i un munt de situacions injustes i cruels que en ella es donen, sovint fruit de la poca fermesa del govern i de les masses descontrolades. A la vegada es una introspecció psicològica de cada un del protagonistes, brillant en ells, l´amor, la amistat, la rivalitat, el fracàs, el perdó i la capacitat de superar-ho. Sovint i com un fons permanent i en mig de dubtes, presenta la importància de la fe, l´amor a Jesús, com la única cosa que pot donar-nos llum i esperança en la vida. Part de la vida de Cruells (seminarista i desprès sacerdot) es immoral. Però la intenció de l´obra sembla donar una solució del drama personal buscant el sentit transcendent de la pròpia vida.

  • Redacción

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte