Balmes i la independència de Catalunya

El dia 9 de juliol, va tenir lloc a Vic l´anual conferència Balmesiana, amb motiu de l´aniversari de la mort del filòsof Jaume Balmes i Urpià.

image-c8f32eba678f0e455e4bc5a9a3d3b4f6El ponent d´aquest any, va ser Carles Boix, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Princeton. És l´acte acadèmic més destacat del programa de la Festa Major de Vic.

Us oferim un breu resum de les paraules del Dr. Boix.

“No sabem què pensava Balmes sobre aquest tema, (la independència de Catalunya) ja que un estudi que li va encarregar el Sant Pare Pius IX sobre els nacionalismes, no el va poder portar a terme per què li va sobrevenir una mort primerenca a l´any 1848, però en els seus escrits admet l´existència d´una identitat particular i en aquell temps, d´un programa polític emergent per a Catalunya.

En aquelles circumstàncies, condemna el separatisme i intenta donar una resposta intel·lectual alternativa, i diu que ho fa per patriotisme, per doctrina i per estratègia, per que alhora condemna també el centralisme. Es pot veure en l´article aparegut a “El Heraldo”, l´any 1846.

Ofereix una proposta de solució: el provincialisme legítim i treballa molt en un programa de govern amb el marqués de Viluma, que no es va poder portar a terme.

Tampoc està d´acord amb el republicanisme federatiu, proposat per la Junta Federativa del 17-11-1842.

Al llarg de la història, i segons les conveniències polítiques del moment, a Balmes se l´ha interpretat de tres maneres: com a franquista, com a lliberal espanyol reformista –un lliberal conservador– que vol la pacificació en un país totalment revoltat, i la tan necessària modernització d´Espanya, i que a través de Catalunya aspira a una Espanya moderna. També se l´ha vist com a catalanista; en un estudi que fa Hilari Raguer, hi diu “que Balmes té Espanya al cap i Catalunya al cor.

En el temps de Balmes, Espanya era un Estat-Nació en construcció, encara era un país pre-modern, que rebia força impactes de la Revolució Francesa, que li calia una gran tasca de pacificació, i que tenia l´exèrcit com a regulador de la política. I en el context internacional, hi havia la Santa Aliança, que promovia una primera globalització.

Quines diferències hi ha en el nostre temps? Hi ha una Espanya ja feta, estem dintre una globalització completa i arreu d´Europa, es pot dir que hi ha pau i democràcia, per això Balmes en aquestes circumstàncies i coneixent el seu fons, s´expressaria d´una altra manera”.

Josep Maria Grau i Llagostera

  • Josep Maria Grau i Llagostera

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte