Recursos i Aplicacions > Receptes homilètiques

Francesc demana millorar les homilies en un col·loqui improvisat amb sacerdots i seminaristes

El sant Pare va rebre dimarts 13 de maig en audiència, a l'Aula Pau VI, als rectors i els alumnes dels col·legis i internats pontificis de Roma. Alguns dels sacerdots i seminaristes, provinents de diferents parts del món i que estudien a la capital italiana, van fer preguntes al Papa que va respondre de forma improvisada, sense un text preparat, ''a cor obert''. Un diàleg compost per més de deu preguntes en les quals es van tractar temes com el sacerdoci, les temptacions i els desafiaments dels consagrats.

La formació dels sacerdots

El Bisbe de Roma, responent a la pregunta d'un estudiant americà, va parlar del perill de ''l'academicisme'', que corren els seminaristes quan tornen a les seves diòcesis no com a pares sinó com a doctors llicenciats. Per això va recordar els quatre pilars de la formació dels sacerdots que eviten aquest fenomen: la formació espiritual, l'acadèmica, la comunitària i l'apostòlica.

Un seminarista de Xina va preguntar sobre la vida en comunitat, al que el Sant Pare va respondre que un no pot preparar-se al sacerdoci sol, ha de fer-ho en comunitat i superar els vicis que neixen en relacionar-se amb els germans. ''Per a això no parleu a l'esquena dels altres -va dir- Si teniu alguna cosa en contra o no esteu d'acord amb l'altre digueu-li-ho a la cara... les murmuracions són la pesta d'una comunitat, digueu-ho sempre a la cara i reseu pels companys amb els quals tingueu problemes''.

Servei i humilitat, per vèncer les temptacions dels diners i la vanitat

Així mateix els va aconsellar que fossin pacients, que estudiessin de debò i aprofitessin totes les oportunitats que els ofereix aquesta permanència fora dels seus països. A més, de buscar la calma amb l'oració i, en els moments de turbulència, buscar refugi sota el mantell de la Mare de Déu. ''Perquè una bona relació amb la Mare -va dir- ens ajuda a tenir una bona relació amb l'Església''. El Papa va afegir que no han d'oblidar que per arribar a ser un ''líder'' en la vida sacerdotal existeix solament un camí: el servei. ''Consisteix a fer moltes vegades la voluntat dels altres. Deixar a un costat el camí dels diners i la vanitat i ser un servidor armat d'humilitat''.

Un seminarista de Camerun va preguntar com fer perquè totes les dimensions de la vida ministerial convisquessin de forma equilibrada, al que Francesc va respondre que era necessari ser vigilants, estar atents i ser ordenats. ''Acabar el dia cansats és l'ideal. Però amb un bon cansament, no amb un cansament imprudent''. 

Millorar les homilies perquè la gent entengui

El Papa va respondre a un altre seminarista sobre com ha de ser un sacerdot per a la nova evangelització i va recordar que aquest tipus de sacerdot ha de sortir fora de si mateix i estar prop de la gent. ''Amb una proximitat cordial, d'amor i física'' i per mesurar la proximitat d'un pastor amb el seu poble cal parar esment a les homilies. El Pontífex va reconèixer que en general les homilies ''no són bones, són conferències o lliçons'' i va destacar que una homilia avorrida sobre coses abstractes és fer teories. ''Estem retardats -va afegir- aquest és un dels punts de la conversa que avui necessita l'Església: millorar les homilies perquè la gent entengui''.

En finalitzar, el Papa va respondre a l'última pregunta d'un seminarista polonès que li va demanar consell sobre com estar disposats i contents en el servei del poble de Déu. Francesc va donar molta importància a la trobada amb les persones, amb el bisbe i amb altres sacerdots, però sense por -va dir- ''un bon pastor pot sentir temor però no s'espanta mai'' i va afegir que ''un dels tresors que s'ha de conrear és l'amistat sacerdotal''. I abans d'acomiadar-se els va animar a fer-se amics de tots aquells que el Senyor els faci trobar. ''L'amistat sacerdotal -va finalitzar- és una força de perseverança, d'alegria apostòlica, de valor i fins i tot de sentit de l'humor''.

  • Temes d'Avui
  • homilies, predicació, Francesc

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte