El meu pastor malalt

Des de fa ja alguns anys posar el naixement i engalanar la casa per acollir el Nen Jesús és un esdeveniment familiar que ens ajuda a reviure amb fe i alegria el naixement de Jesús. "Contemplar el misteri de l'amor de Déu que s'ha revelat en la pobresa i en la senzillesa de la cova de Betlem, com recordava fa uns anys Benet XVI, enriqueix a qui l'abraça i el Nadal porta alegria i pau a qui, com els pastors, acullen a Betlem les paraules de l'àngel: «això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora» (Lluc 2, 12) ".

 

"-Nen. -Malalt. –Quan escriviu aquestes paraules, ¿no us ve la temptació de posar-les amb majúscula?

 És que, per a una ànima enamorada, els nens i els malalts són Ell "

(Sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, Camí, n º 419)

 

image-a8c09e485187c3f6f1146f0e1985a597En aquestes festes nadalenques m'agradaria compartir amb els homes de bona voluntat la raó de col·locar en un lloc destacat del pessebre que situem a la sala de la nostra família una de les figures de fang més entranyable i eloqüent que "ens ajuda a preparar el cor per acollir una vegada més a aquest nen "indefens" que és Déu omnipotent ".

 

Es tracta d'un pastoret malalt, grassonet i cap pelat -m'agrada imaginar que són efectes secundaris de la medicació-, que camina cansat, molt cansat, al costat dels altres. No pot amb la costa que puja per veure el nen. L´ajuden els seus amics. Vol conèixer al Nen Déu, font de vida i d'alegria. Ha passat la nit i el dia sencer caminant per veure Jesús. Amb la seva cistella, aparentment buida comparada amb els altres pastorets, està disposat a omplir del que més li costa: el sentit de la seva pròpia vida a la malaltia. No sap molt bé que aquell petit nen, posat en una menjadora, pobre i sense encís, tocarà el seu cor amb un somriure que li canviarà la vida.

 

La malaltia que pateix el fa sentir esgotat i inútil. Alguns dies se sent que "és una càrrega" per als que té al voltant i se sent trist i afligit. No comprèn quan li diuen que és un tresor valuós, únic, i diví per a la família i els amics. Que oferint els seus dolors, les seves limitacions i els seus desconsols per les necessitats i preocupacions dels que l'envolten esdevé un gran col·laborador de Déu en la salvació del món. Els seus amics l'animen perquè es deixi "utilitzar" per Déu amb la seguretat que el sofriment és una prova especial de l'Amor de Déu. Que Ell no et deixa ni deixarà mai sol, que l'entén, i li ofereix la seva falda dient: "Veniu a mi els qui esteu cansats i afeixugats, i jo us faré reposar" (Mateu 11: 28).image-9c7e6dd80e2b97b18c47dd21925172ae

 

En el fons, com assenyalava Benet XVI el 7 de desembre 2011 davant un arbre de Nadal: "necessitem una llum que il·lumini el camí de la nostra vida i ens doni esperança, especialment en aquesta època en que sentim tant el pes de les dificultats, dels problemes, dels patiments, i sembla que ens envolta un vel de tenebres. Però quina llum pot il·luminar veritablement el nostre cor i donar-nos una esperança ferma i segura? És el Nen que contemplem en el Nadal sant, en un pobre i humil pessebre, perquè és el Senyor que s'acosta a cada un de nosaltres i demana que l'acollim novament en la nostra vida, ens demana que l´estimem, que tinguem confiança en Ell , que sentim la seva presència que ens acompanya, ens sosté i ens ajuda (...) Que cada un de nosaltres aporti una mica de llum en els ambients en què viu: en la família, a la feina, al barri, als pobles, a les ciutats. Que cadascú sigui una llum per a qui té al costat, que deixi de banda l'egoisme que, tan sovint, tanca el cor i porta a pensar només en un mateix, que estigui més pendent dels altres, que els estimi més. Qualsevol petit gest de bondat és com una llum d'aquest gran arbre: juntament amb els altres llums il·lumina la foscor de la nit, fins i tot de la nit més fosca ".

 

I en aquesta nit bella i freda, mirant al Nen embadalit, li xampurreja a cau d'orella: Saps nen que m'agrada que tu siguis com jo? Que passis fred a l'hivern i l'estiu calor. Que t'hagis fet petit i et comprengui millor. Deixa quedar-me aquí fent companyia. Vull bressolar-te en el meu pit, donar-te tot el meu amor. T´estimo!

 

Bon Nadal a tots i un 2013 ple de pau i alegria!

 

Remedios Falaguera

 

  • Remedios Falaguera

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte