75 aniversari de l'Aurora Boreal del 25 de gener de 1938

 image-a38d008f3bff54e26025dd5a7312ab32Sebastià Buxaderas i Roqueta, un jove fejocista de disset anys, en el seu “Diari”, el dissabte 29 de gener de 1938, hi escriu:

“La nit del dimarts va ocórrer un fenomen que per lo rar que és el veure´l des d'aquí, és digne de mencionar. Es va poder contemplar molt bé una aurora boreal. De moment ningú sabia lo que era: els uns, que eren proves de reflectors d´algun camp d´aviació; d´altres, que eren senyals de coses que havien de passar; els més supersticiosos i pessimistes, ja deien que era la fi del món. Però la majoria estaven d´acord de que era una aurora o algun fenomen atmosfèric semblant. D´aquí es veia com un gran ventall que s´obria darrera els Pirineus, i prenia grans dimensions. També canviava de posició, primer es veia més cap al NE., després ben bé al N., va estar molta estona així, anant a parar més d´una vegada cap al NO. Era completament vermella, amb algun raig blanc entremig. Quan no es veien aquests raigs, donava la impressió d´un grandiós i llunyà incendi. A l'endemà ja ho duien tots els diaris. Diuen que cap a París, Berna i Londres, va quedar completament clar, com el mig del dia. Als països escandinaus quasi els devia enlluernar”. 

Es refereix al dimarts 25 de gener i ho he pogut constatar per la premsa de l´endemà, en les pàgines 4 i 9 de La Vanguàrdia, i en la pàgina 3 de l´ABC, on fan referència dels comentaris fets a Londres, Berna i Berlín. Des de Barcelona es diu “per l´espai que apareixia il·luminat i que s´estenia més enllà dels Pirineus, es té la impressió de què es tracta d´una aurora polar, fenomen molt poc freqüent”. I des de Berlín “És un fenomen raríssim en aquesta latitud”.

I el dilluns 7 de febrer, el Time, explica les reaccions de Portugal, França, Àustria, a Londres es pensaven que el Castell de Windsor estava en flames, diu que científics londinencs deien que va ser l´aurora més impressionant en 50 anys, i uns altres de Grenoble (França) que en l´Europa de l´Oest no havien vist tal manifestació des de l´any 1709. Segueix comentant que a Nord Amèrica, la claror va ser visible tan lluny al Surd com a Baltimore i que a Canadà, on les aurores brillants són comparativament freqüents, la gent ho veia com un signe especial.

Hi ha una carta de la Germana Lucia de Fàtima al Sr Bisbe de Leiria, amb data 8 d´agost de 1941:image-e989fc10e8e03356d19b4f7eb9e3d80d

...”Vostè. sap com, fa alguns anys, Déu va manifestar aquest senyal, i que els astrònoms varen voler designar amb el nom d´aurora boreal. No ho sé. Però a mi em sembla que si ho examinessin bé, veurien que no ho fou ni ho podia ser, per la forma que es va presentar tal aurora. Però sigui el què sigui, Déu em va fer comprendre que la seva justícia estava a punt per a descarregar el cop sobre les nacions culpables, i per això, vaig començar a demanar amb insistència la Comunió reparadora dels Primers Dissabtes i la consagració de Rússia. El meu fi era, no tan sols aconseguir misericòrdia i perdó per a tot el món, si no, en especial per Europa...I afegeixo que la oració i la penitència feta fins ara a Portugal, no va aplacar encara la Divina Justícia, per què no ha estat acompanyada de la contrició i l´esmena.”

Si seguim fets històrics, el 16 de març de 1938 es va anunciar “l´annexió” d´Àustria a Alemanya, després d´haver estat envaïda Viena dies abans per l´exèrcit de Hitler el 12 de març; es a dir, aquest va ser el punt que va marcar l´inici de la Segona Guerra Mundial.

Josep Maria Grau i Llagostera

  • Josep Maria Grau i Llagostera

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte