Pequín i el Vaticà prorroguen l'acord sobre nomenament de bisbes

image-6ad8822b5aa73934ee55ee03f9bec4d022/10/2020. L'acord de 2018 sobre nomenament de bisbes catòlics a la Xina, que vencia avui, 22 d'octubre, ha estat renovat per dos anys més. En donar la notícia, la Santa Seu ha destacat els resultats obtinguts, i alhora ha reconegut que queden molts problemes per resoldre.

El fruit principal és que, per primera vegada en 60 anys, tots els bisbes de la Xina estan en comunió amb Roma i, “gràcies a l'aplicació de l'Acord, no hi haurà més ordenacions il·legítimes”, es llegeix en un article editorial de L’*Osservatore Romano preparat per a l'ocasió.

En concret, en el bienni transcorregut, s'han nomenat dos bisbes, per a sengles diòcesis de Mongòlia Interior i de *China. A més, hi ha diversos procediments en curs per a altres nomenaments episcopals. Alguns es troben en fase avançada, però tots han sofert un retard a causa de l'emergència sanitària.

Aquests resultats són pocs, diu l'article, però constitueixen un “bon començament”. Sobretot, amb ells es comença a complir l'objectiu principal de l'acord, que és restablir “la unitat plena i visible de l'Església” a la Xina. Perquè “la qüestió del nomenament dels bisbes revesteix una importància vital per a la vida de l'Església”.

Molts altres problemes pendents

L'acord continua sent provisional i el seu contingut segueix sense fer-se públic. Sobre aquest tema, L’*Osservatore Romano es limita a recordar que així ho van decidir totes dues parts des del principi, per el “caràcter experimental” de l'acord.

L'article es refereix breument a la sinuosa història de converses i intents d'acostament al govern xinès des dels dos pontificats anteriors. També reitera el que s'ha dit pels cardenals Pietro Parolin, secretari d'Estat, i Giovanni Battista Re: que l'esborrany de l'acord havia estat aprovat per Benet XVI, cosa que el *Card. Joseph Zen i altres posen en dubte.

També recorda L’Osservatore les observacions que va fer el Card. Parolin el mes passat, a propòsit d'alguns “malentesos” entorn de l'acord. Un, va dir, procedia de relacionar-ho amb esdeveniments en els quals no té influència. En concret, en els dos anys passats, el règim xinès ha imposat noves restriccions a la llibertat religiosa, i ha exigit a sacerdots i bisbes catòlics subscriure una declaració que afirma la “independència” de l'Església xinesa.

Aquest és un dels greus problemes que afronta l'Església a la Xina, com va reconèixer *Parolin. Però no pot resoldre'ls l'acord, perquè la seva matèria és exclusivament el nomenament de bisbes: atribuir-li altres fins és una altra font de malentesos, va assenyalar el cardenal.

Així doncs, “encara existeixen no poques situacions de gran sofriment”, diu l'article. “La Santa Seu –prossegueix– és profundament conscient d'això, ho té molt en compte i no deixa de cridar l'atenció del govern xinès per a afavorir un exercici més fructífer de la llibertat religiosa”. Però “el camí és encara llarg i no està exempt de dificultats”.

Un balanç dels dos primers anys de l'acord es pot llegir en l'anàlisi Per a quina ha servit l'acord entre la Santa Seu i la Xina (22-09-2020). Les qüestions debatudes estan recollides en l'article La polèmica entorn de l'acord entre la Santa Seu i la Xina (2-04-2020).

Font:

https://www.aceprensa.com/religion/iglesia-asia-oceania/pekin-y-el-vaticano-prorrogan-el-acuerdo-sobre-nombramiento-de-obispos/

* Camps obligatoris
Qui som Què volem Contacte