Funeral en sufragi per totes les víctimes de la COVID-19

image-7bd84b06044b72a897d4067a1874171b

 

7/07/2020. La catedral de l'Almudena de Madrid va acollir, dilluns 6 de juliol de 2020, el funeral per les víctimes de la COVID-19. Van assistir familiars dels morts i professionals dels diferents àmbits que van treballar durant la pandèmia i que van estar acompanyats pels Reis i altes autoritats de l'Estat, a excepció del president Pedro Sánchez, que va realitzar un viatge llampec a Portugal. Van concelebrar el cardenal Osoro, arquebisbe de Madrid, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola i 35 bisbes.

El cardenal Omella, com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, en unes paraules a l'inici de la cerimònia va dir l'Església estava al costat de les víctimes i feia seu «el dolor i el sofriment dels familiars difunts». Va recordar als presents que «ara, estem oferint-los el millor regal que podrien rebre (els difunts): la nostra oració i acció de gràcies per tots i cadascun d'ells. És precisament en la celebració de l'Eucaristia pel seu etern descans quan preguem per ells a Déu perquè els aculli en el seu Regne, demanem també perdó per les seves fragilitats i pecats, i donem gràcies a Déu per les seves vides i per la seva Misericòrdia i Bondat envers ells».

El cardenal Carlos Osoro en la homilia va recordar les doloroses setmanes anteriors que han portat tant de sofriment. «Ens ha passat com a Marta i a Maria amb la mort del seu germà, Llàtzer. El primer i més humà és plorar com elles i sentir-nos solidaris amb les llàgrimes de milers de persones que ha perdut als seus sers estimats i que encara viuen les conseqüències d'un duel tan complex...», però aquesta situació no té l'última paraula.

L'arquebisbe de Madrid va recordar el passatge evangèlic en el qual «Jesús es dirigeix a nosaltres, com el va fer amb Marta o amb els deixebles en la barca, per a dir-nos: "El teu germà ressuscitarà" i "per què teniu por?, encara no teniu fe?"». I va continuar amb les paraules de Crist: «Jo sóc la resurrecció i la vida: el que creu en mi, encara que hagi mort, viurà; i el que està viu i creu en mi, no morirà per sempre». Creem això? –digué Osoro–. En la resposta que donem està poder obrir camins d'esperança i de vida».

image-5fe58999b279eb748775aa9d29700a37

Com a conclusió, el cardenal Osoro va recordar una realitat que s'ha mostrat especialment en aquests temps difícils, «som tots fills de Déu i, per això, germans entre nosaltres». I va afirmar que «enfront del sectarisme, de la crispació i l'enfrontament, en aquesta pandèmia hem vist com moltes persones, creients i no-creients, treien el millor de si mateixes i donaven una senzilla lliçó de solidaritat fins a donar la vida per cuidar l'aliena, conscients precisament que som germans». El celebrant va demanar aquest mateix esperit de filiació i fraternitat ara, quan es fan visibles els efectes de la crisi econòmica i social, ancorats en la creença que Crist és la resurrecció i la vida i està al costat de nosaltres i s'acosta «a les nostres vides en el misteri de l'Eucaristia»

Text de la intervenció inicial del cardenal Juan José Omella, president de la CEE

Text de l'homilia del cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid

Imatges: Archimadrid/Ignacio_Arregui.

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte