Directori per a la Catequesi i Nova Evangelització

image-cb6010c7ddc324c526f89357f99d93c7

26/06/2020. El Pontifici Consell per a la Nova Evangelització va presentar el nou Directori per a la Catequesi, que substitueix al Directori anterior publicat en 1997. La nova publicació emmarca la catequesi «en la missió evangelitzadora de l'Església». Monsenyor Octavio Ruiz Arenas, secretari del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, en una entrevista de VaticanNews, va explicar que la nova edició respon a l'impuls evangelitzador de la mateixa Església i al desig del sant Pare que les competències sobre la catequesi passessin de la Congregació per al Clergat al Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització.

La presentació d'aquest text va tenir lloc el 25 de juny en l'oficina de premsa de la Santa Seu. El Directori és el resultat del treball «de dotze esborranys i gairebé sis anys». El document va ser aprovat pel papa Francesc el passat 23 de març en la memòria litúrgica de Sant Toribi de Mogrovejo.

El nou Directori per a la Catequesi ha estat publicat en sis idiomes: italià, espanyol, portuguès, anglès, francès i alemany. Però en el cas de l'espanyol, portuguès i anglès hi ha en cada idioma dues traduccions diferents, realitzades per les conferències episcopals o regionals.

El repte digital

Mons. Monsenyor Rino Fisichella, president de l'esmentat Dicasteri, en la roda de premsa va explicar que «la cultura digital toca d'arrel la qüestió antropològica», que és «decisiva en tot context formatiu, sobretot referent a la veritat i a la llibertat». Qüestió que fa necessària una confrontació per a l'Església en virtut de la seva competència sobre l'home i la seva pretensió de veritat. Per aquesta raó, i «només per aquesta premissa –va dir Monsenyor Fisichella– era necessari un nou Directori per a la catequesi».

«El Directori –va continuar Mons. Fisichella– no sols presenta els problemes inherents a la cultura digital, sino suggereix també quins camins seguir perquè la catequesi es converteixi en una proposta que trobi a l'interlocutor en condicions de comprendre-la i de veure la seva adequació amb el propi món».

Continuïtat en els ensenyaments

«La perspectiva del papa Francesc, entre altres coses, se situa en forta continuïtat amb l'ensenyament de sant Pau VI en l'Evangelii nuntiandi de 1975. Tots dos no fan més que referir-se a la riquesa sorgida del Vaticà II que, referent a la catequesi, va trobar el seu punt focal en Catequesi tradendae (de 1979) de sant Joan Pau II».

Catequesi en una societat secularitzada

La fe necessita ser sostinguda per una doctrina capaç d'il·luminar la raó i el cor dels creients, alhora que té en compte el context cultural del moment. Mons. Ruiz va dir que «En efecte, l'Església no viu més en un règim de cristiandat, sinó enmig d'una societat secularitzada en la qual al fenomen de l'allunyament de la fe s'afegeix el fet que s'ha anat perdent el sentit del sagrat i s'han posat en dubte els fonaments dels grans valors del cristianisme».

«Cal reconèixer –va dir Monsenyor Octavio Ruiz– que molts batejats mai van rebre una iniciació cristiana, que no van ser animats pel kerygma, que no han aconseguit una trobada personal amb Crist i que no han tingut un suport i acompanyament de la comunitat cristiana».

Per a fer front a aquests nous reptes s'ofereix la nova edició del Directori General per a la Catequesi, posant una vegada més la preocupació evangelitzadora en el cor de l'Església i de la seva vasta activitat catequètica.

 

Amb informació de Temes d’Avui / VaticanNews

 

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte