Les festes del Senyor: La Santíssima Trinitat. Déu se'ns dóna a conèixer

Les grans festes del Senyor presents en el calendari litúrgic són una ocasió per a recordar aspectes fonamentals de la fe. Segueixen unes breus consideracions sobre la festa de la Santíssima Trinitat.

El primer diumenge després de Pentecosta, l'Església celebra la solemnitat de la Santíssima Trinitat. En aquest dia glorifiquem al Pare, al Fill i a l'Esperit Sant, un sol Déu, tri en persones: «en proclamar la nostra fe en la veritable i eterna Divinitat, adorem tres Persones diferents, d'única naturalesa i iguals en dignitat»[1]. «M'heu sentit dir moltes vegades que Déu està en el centre de la nostra ànima en gràcia; i que, per tant, tots tenim un fil directe amb Déu Senyor nostre. Què valen totes les comparacions humanes, amb aquesta realitat divina, meravellosa? A l'altre costat del fil està, esperant-nos, no sols el Gran Desconegut, sinó la Trinitat sencera: el Pare, el Fill i l'Esperit Sant (...). És una pena que els cristians oblidem que som tron de la Trinitat Santíssima. Us aconsello que desenvolupeu el costum de buscar a Déu en el més profund del vostre cor. Això és la vida interior»[2].

Encara que aquesta festa va ser introduïda en el Calendari romà a mitjans del segle XIV, els seus orígens es remunten al període patrístic. Ja sant Lleó Magne acostumava a desenvolupar la doctrina sobre el misteri trinitari durant el període de Pentecosta. Algunes de les seves expressions apareixeran recollides més tard en el prefaci de la Missa del diumenge de l'octava de Pentecosta. Successivament, es compondrà en el regne franc una Missa de la Santíssima Trinitat que coneixerà una molt primerenca difusió per tot l'Occident, potser com un mitjà per a ensenyar assíduament al poble cristià la veritable fe en Déu

No obstant això, l'Església romana no va fixar una festa especial en el calendari per a la Santíssima Trinitat, perquè les invocacions al Déu un i trinat i les doxologies li donen ja un lloc central en la litúrgia. Aquesta situació no va impedir que algunes diòcesis o comunitats monàstiques celebressin anualment una festa litúrgica trinitària, encara que la data no fos uniforme. Seria el Papa Joan XXII qui, l’any 1334, introduí finalment en el Calendari romà la festa de la Santíssima Trinitat, en el diumenge posterior a Pentecosta. D'altra banda, encara que les Esglésies de l'Orient cristià no hagin establert una festa específica, dediquen la major part dels cants del diumenge de Pentecosta a contemplar el misteri trinitari.

Autor: José Luis Gutiérrez
Publicat a:
https://opusdei.org
___
[1] Missal Romà, Prefaci de la Missa de la solemnitat de la Santíssima Trinitat.
[2] Sant Josepmaria, Anotacions de la predicació, 8-XII-1972 (citat a E. Burkhart - J. López, Vida cotidiana y santidad en las enseñanzas de San Josemaría. Estudio de teología espiritual, Rialp, Madrid 2010, vol. I, pàg. 311-312).

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte