Diàlegs de la Fundació Pablo VI: La política en el món post COVID-19, combatre el populisme amb "més veritat" i "menys ideologia"

19/05/2020. La crisi del COVID-19 exigeix una revisió de la manera de plantejar la política i d'aplicar-la. La cerca d'aquest «Nou espai públic» ha estat el tema del segon dels Fòrums de Trobades Interdisciplinàries organitzades per la Fundació Pau VI sobre «El Mundo post COVID-19», amb un diàleg entre Julio Martínez, sj., rector de la Universitat Pontifícia Comillas, i Juan José Laborda, expresident del Senat i director de la Càtedra de Monarquia Parlamentària de la Universitat Rei Joan Carles.

En els moments d'emergència de la història «hauria de buscar-se el pacte social, el consens i el diàleg amb l'altre, encara que estiguin en les antípodes ideològiques», ha introduït Jesús Avezuela, director general de la Fundació Pau VI. No obstant això, per a Julio Martínez, el moment actual «està posant en evidència no sols les coses que ja estaven funcionant malament, sinó que les està agreujant». Els populismes d'un signe o altre «estan corrompent les nostres democràcies» i ens endinsem en un espai, motivat per la pandèmia, en el qual «els drets i llibertats no són els que més lluiran». «Aquest serà un dels grans temes», en opinió del rector de la Universitat Pontifícia Comillas, «ser conscients que els drets i llibertats no es poden posar en dubte ni fer experiments amb ells». Perquè, «mentre que a la Xina aquests experiments són coses normals, aquí no podem anar a una societat de la vigilància o del control» ni deixar-nos obnubilar pel que han fet altres països.

En aquest sentit, Julio Martínez ha posat alguns exemples, com la censura a les preguntes dels periodistes o la falta de transparència amb la qual s'està gestionant aquesta crisi. «No vull caure en sospites paranoiques, però tampoc en el bonisme de què això no ens pot passar a nosaltres», ha dit.

En la mateixa línia s'ha manifestat l'expresident del Senat Juan José Laborda, que considera l'estat d'alarma «com una temptació per a imposar el poder al marge de les normes"» Ens trobem immersos en «una lluita per veure qui guanya la carrera per l'eficàcia entre un model de la democràcia liberal i la de patró 'xinès' que relega les llibertats individuals». Mostra d'això és la falta de lideratges, el control dels mitjans i la desaparició del multilateralisme. «Si la Xina ocupa el lloc dels EUA, jo m'exilio a Venus», ha afirmat taxatiu.

La periodista María Solano, degana de la Facultat d'Humanitats i Ciències de la Comunicació de la Universitat CEU Sant Pau, ha moderat el col·loqui en el qual han brillat amb llum pròpia dues grans qüestions:
· Està en qüestió la globalització?
· L'amenaça del populisme.

Podeu accedir al contingut de la Trobada i el col·loqui posterior en aquest enllaç. (Durada 60')

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte