La missió apostòlica no és tasca d'«una classe superior d'especialistes», alerta el Papa

El dia de l'Ascensió (a Itàlia), 21 de maig de 2020, el papa Francesc va dirigir un Missatge als membres de les Obres Missionals Pontifícies que són el principal instrument de l'Església Catòlica per a atendre les necessitats dels missioners a tot el món.

Amb aquest Missatge el Papa adverteix sobre certes patologies que corren el risc de distorsionar l'activitat missionera, enfosquint l'acció de la gràcia. Aquestes paraules del Papa surten al pas d'errors que redueixen la missió cristiana –l'apostolat–, d'una banda, a planificacions pròpies del món empresarial; i per altre un altre error és la delegació de l'activitat missionera a «una classe superior d'especialistes».

Andrea Tornelli, director Editorial del Dicasteri per a la Comunicació de la Santa Seu, posa en context les paraules del Papa, que recorda que cada batejat està cridat a ser «testimoni del Crist i de la seva Església».


***

En l'origen d'una missió que no és obra nostra


VaticanNews. 21/05/2020. El missatge del Papa Francesc a les Obres Missionals Pontifícies és un text fort, concret en les seves indicacions, que indica l'única font real de l'acció missionera de l'Església i al mateix temps vol evitar, nomenant-les pel seu nom, algunes patologies que corren el risc de distorsionar la missió en si.


La missió, explica Francisco, no és el resultat de l'aplicació de «sistemes i lògiques mundanes de militància o competència tècnic-professional», sinó que neix de l'«alegria desbordant» que «ens dóna el Senyor» i que és fruit de l'Esperit Sant. És una gràcia, aquesta alegria que ningú pot donar-se només. Ser missioners significa reverberar el gran regal immerescut que s'ha rebut, és a dir, reflectir la llum d'Un altre, com ho fa la lluna amb el sol. «Els testimonis» escriu el Papa «en cada situació humana, són aquells que donen fe de què està fent una altra persona. En aquest sentit i solo en aquest sentit podem ser testimonis de Crist i del seu Esperit». És aquest «mysterium lunae» volgut pels Pares de l'Església dels primers segles, que tenien bastant clar que l'Església viu instantàniament de la gràcia de Crist. Igual que la lluna, l'Església tampoc brilla amb la seva pròpia llum i quan es mira massa a si mateixa o confia en les seves habilitats, acaba sent acte-referencial i ja no dóna llum a ningú.


L'origen d'aquest missatge és el contingut de l'exhortació Evangelii gaudium, el text que ha traçat el camí del pontificat actual. Francisco recorda que la proclamació de l'Evangeli i la confessió de la fe cristiana són una altra cosa respecte a qualsevol proselitisme polític, cultural, psicològic o religiós. L'Església creix en el món per atracció i «si segueixes a Jesús feliç de sentir-se atret per ell, uns altres el notaran. I poden sorprendre's».


És evident, del missatge a les OMP, la intenció del Papa de detenir aquesta tendència a considerar la missió com una cosa elitista, per a ser abordada i dirigida a través de programes d'escriptori mitjançant l'aplicació d'estratègies, que obtenen una consciència a través del raonament, recordatoris, militància, entrenament. És igualment evident pel text pontifici publicat avui que el Bisbe de Roma considera que això és un risc present i, per tant, les seves paraules tenen un valor que va molt més enllà de les Obres Missionals Pontifícies, a les quals es dirigeix. Per a evitar l'autoreferencialitat, l'ansietat de comandament i la delegació de l'activitat missionera a «una classe superior d'especialistes» que consideren a les persones dels batejats com una massa inerta per a ser reviscuda i mobilitzada, Francesc recorda algunes de les característiques distintives de la missió cristiana: gratitud i gratuïtat, humilitat, proximitat a la vida de les persones allí on estan i com estan, preferència pels petits i pels pobres.

Autor: Andrea Tornielli, es director editorial del Dicasteri per a la Comunicació del Vaticà.


Text íntegre del Missatge a les Obres Missioneres Pontifícies, Sant Joan de Laterà, el 21 de maig de 2020, Solemnitat de l'Ascensió del Senyor.

Notícia:
https://www.vaticannews.va

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte