L'ensenyament concertat acusa el govern de dèficit democràtic

14/05/2020. «En un moment en el qual la pandèmia de la Covid-19 està assolant el nostre país, les organitzacions de l'ensenyament concertat consideren que és necessari prioritzar la vida i la salut de la nostra societat. Precisament per això, no és comprensible que el Ministeri d'Educació tracti d'aprofitar una situació com aquesta per a accelerar la tramitació de la LOMLOE, sostraient a la comunitat educativa el sa i democràtic debat que ha de precedir a l'aprovació de tota llei, especialment en un assumpte tan important com l'educatiu.»

Així es recull en una nota de premsa, la Plataforma "Concertats" que reuneix Escoles Catòliques (FERE-CECA i EyG), Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament (CECE)Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes (CONCAPA) i Confederació de Pares d'Alumnes (COFAPA), i en la qual també estan integrats els sindicats majoritaris de la concertada: Federació de Sindicats Independents de l'Ensenyament (FSIE) i  Federació d'Ensenyament de la Unió Sindical Obrera (FEUSO).

"Concertats" denúncia una tramitació urgent i fosca de la nova Llei d'Educació. «A més, revelaria el seu propòsit d'escamotejar a l'opinió pública el debat sobre una llei essencial que no gaudeix de consens en la comunitat educativa, evitant de pas possibles actuacions públiques contràries d'una part important de la societat».

La plataforma demana que "es permetrà a la societat i a la comunitat educativa participar en el debat d'una llei d'aquest calat" en circumstàncies de normalitat social. I sentencien: «Si el Govern persisteix en l'actitud d'aprofitar a favor seu un moment tan crític i excepcional, serà difícil continuar per les vies del diàleg i de la col·laboració davant el que entenem és un exercici d'autoritarisme sense precedents. Ni és el moment ni són les formes de conducta per a aprovar una nova Llei d'Educació».

La concertada rebutja la nova llei tramitada en un excepcional estat d'alarma

Dos dies més tard un important col·lectiu d'organitzacions socials, patronals educatives i associacions de pares de família se sumaven a les peticions de "Concertats". S'adherien: Confederació Catòlica de Pares de Família i Pares d'Alumnes (CONCAPA), Confederació Espanyola d'Associacions d'Antics Alumnes de l'Ensenyament Catòlic (CEAAAEC), CEU San Pablo, Fundació Educatio Servanda, Plataforma por las Libertades, Plataforma Yolibre.org, Plataforma Libres para  Educar a nuestros hijos.

En la seva nota d'adhesió, aquest nou col·lectiu de l'escola concertada, acusa el Govern de voler «imposar una Llei educativa que no va néixer del consens». Manifesten sense embuts els punts de la Llei que han indignat a la concertada:

  • No ha comptat amb la comunitat educativa.
  • Elimina l'educació especial.
  • Limita al màxim la llibertat d'educació, la d'elecció dels pares i la llibertat religiosa-moral.
  • Suprimeix la "demanda social" que és la veritable garantia de llibertat de les famílies
  • Aquest dur comunicat acaba amb un desig i una recriminació: «La política hauria d'estar fos de la tasca educativa. Cal treballar per una educació gratuïta i universal, estatal o d'iniciativa social, en equitat i igualtat i sobretot de qualitat, respectant en tot moment la llibertat d'educació i la lliure elecció de les famílies».

I la recriminació: «Les mesures promogudes pel Govern actual ni busquen ni volen el consens. L'única cosa que pretenen és aprofitar la situació per a continuar introduint ideologia a les aules i apartant a les famílies del fet educatiu dels seus fills».

Desacords a Catalunya

El Departament d'Educació finalment s'ha compromès a pagar les mascaretes i gels desinfectants que s’utilitzin a les escoles concertades durant els dies de preinscripció a mitjans d’aquest mes de maig. Els mitjans de prevenció sanitària, inicialment havien de pagar-los cada centre docent concertat, però no els públics. L'ensenyament concertat va protestar per un nou greuge de la conselleria que dirigeix Josep Bargalló. A preguntes del diputat Ramon Espadaler en el Parlament, el passat 8 de maig, Educació va rectificar i per boca del seu conseller es va comprometre a pagar el cost de les mesures de protecció per als dies de preinscripció.

Segons informava La Vanguardia, el passat dia 9 de maig, «les patronals de les concertades han enviat una carta a la directora general de centres Pilar Contreras en la qual exposen una greu situació de falta de liquiditat a causa de la reducció d'ingressos durant el confinament, producte de la retallada de quotes per no prestació de determinats serveis i dels impagaments. Reclamen un pla de rescat de 16,8 milions d'euros per a evitar "una crisi sense precedents d'una part substancial del sistema educatiu de Catalunya"». 

Dins del macro pla anunciat pel Govern espanyol de 16.000 milions d'euros per a pal·liar els efectes de la crisi, es destinaran 1.000 milions a acció social.

Principals oranitzacions q
gue demanen la tramitació de la Llei d'educació quan es recuperi la normalitat:

Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament (CECE)
Confederació de Pares d'Alumnes Escoles Catòliques (COFAPA )
Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i pares d'Alumnes (CONCAPA)
Escoles Catòliques
Confederació Espanyola d'Associacions d'Antics Alumnes de l'Ensenyament Catòlic (CEAAAEC)
CEU Sant Pau
Fundación Educatio Servanda
Plataforma por las Libertades
Plataforma Yolibre.org
Plataforma Libres para Educar a nuestros hijos

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte