Bisbe Omella: Agraïment i dolor durant el confinament

22/04/2020. L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, escriu un article –Homes de carn i os– publicat en La Vanguardia (21-04-2020), en el qual manifesta el seu «dolor i perplexitat en llegir alguns articles en els quals es critica durament als sacerdots que no han obert els temples durant les dues setmanes de dur confinament».

L'arquebisbe assenyala que «el decret de confinament total i les recomanacions del Govern també han modificat enormement el dia a dia de l'Església». Aquesta situació naturalment ha afectat l'activitat dels seus centres de culte; de manera que les indicacions que s'han pres «han obeït únicament a contribuir al fet que els efectes nefastos del coronavirus s'atallessin». I explica que «alguns temples han estat tancats per a evitar contagis, encara que l'activitat i servei espiritual no ha cessat gràcies a les noves tecnologies i, sobretot, gràcies als nostres sacerdots que no han deixat de remar enmig d'aquesta convulsa tempestat».

En aquesta situació excepcional, Mons. Omella vol «agrair públicament la ingent labor i lliurament generós dels nostres sacerdots i diaques, que estan portant aquesta nova situació amb diligència, una situació gens fàcil de gestionar» i fa esment especial als sacerdots morts o en quarantena pel virus. Precisament en aquests dies han aparegut algunes informacions que parlen d'un centenar de sacerdots diocesans i religiosos morts per la Covid-19 al nostre país.

El cardenal Omella afirma que «els sacerdots –en tancar els temples– han volgut respectar les normes per a evitar que s'estengui el coronavirus» i continua «convé puntualitzar que la diòcesi de Barcelona en cap moment ha decretat el tancament dels temples. En canvi, sí que es va acordar prohibir les celebracions litúrgiques públiques i, per això, es va dispensar als fidels de l'obligatorietat del precepte dominical».

«Quan el confinament es va fer més estricte –afirma Mons. Omella– es va recomanar, però no es va imposar, el tancament de les esglésies, si en les mateixes no es podien garantir les mesures higièniques exigides per les autoritats sanitàries. De fet, alguns temples van tancar i d’altres van continuar oberts».

També destaca el cardenal el lliurament de nombrosos sacerdots que es van oferir voluntaris per a atendre els afectats per la Covid-19, malgrat les dificultats –especialment en els primers moments– per a disposar dels equips de protecció necessaris. I què dir de la creativitat i dedicació per a oferir a través de les noves tecnologies els oficis de Setmana Santa o l'acompanyament espiritual.

Mons. Omella assenyala que la diòcesi està treballant per a recuperar la normalitat en el culte seguint les indicacions de les autoritats de manera que es «ha creat una comissió ad hoc, amb la participació de Metges Cristians de Catalunya, amb la finalitat d'assessorar la nostra diòcesi en aquest lent camí cap a la normalitat».

Pot llegir-se l'article íntegre en: La Vanguardia, 21/04/2020.
https://www.lavanguardia.com/vida/20200421/48652111584/hombres-de-carne-y-hueso.html

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte