Perdó sense un sacerdot? El Papa recorda com rebre'l

Persones al final de la vida sense capellans, famílies tancades a les seves cases i impossibilitades de trobar-se amb el sacerdot degut a l'emergència de Covid-19: en l'homilia a Santa Marta Francesc cita el Catecisme i la "contrició" que perdona els pecats en espera d'anar a confessar-se.La salus animarum, la salvació de les ànimes, és la llei suprema de l'Església, el criteri interpretatiu fonamental per a determinar el que és just. És per això que l'Església sempre cerca, de totes les maneres possibles, oferir la possibilitat de reconciliació amb Déu a tots aquells que ho desitgen, que estan en cerca, que esperen o que s'adonen de la seva condició i sentin la necessitat de ser acollits, estimats, perdonats. En aquests temps d'emergència a causa de la pandèmia, amb persones greument malaltes i aïllades en unitats de vigilància intensiva, així com per a les famílies a les quals se'ls demana que es quedin a casa per a evitar la propagació del contagi, és útil recordar a tots la riquesa de la tradició. Ho va fer Francesc durant l'homilia de la missa a Santa Marta del divendres 20 de març.

"Sé que molts de vostès, per a Pasqua" –va dir el Papa– "van en confessar-se per a retrobar-se amb Déu". Però, molts em diran avui: 'Però, Pare, on puc trobar un sacerdot, un confessor, per què no es pot sortir de casa? I jo vull fer les paus amb el Senyor, vull que Ell m'abraci, vull que el meu papà m'abraci... Com puc fer si no trobo sacerdots?' Fes el que diu el Catecisme".

"És molt clar: si no trobes un sacerdot per a confessar-te –va explicar el Pontífex–, parla amb Déu, que és el teu Pare, i digues-li la veritat: 'Senyor, he fet això, això, això... Perdona'm', i demana-li perdó amb tot el teu cor, amb l'Acte de Dolor, i promet-li: 'Em confessaré més tard, però perdona'm ara'. Immediatament, tornaràs a la gràcia de Déu. Tu mateix pots acostar-te, com ens ensenya el Catecisme, al perdó de Déu sense tenir un sacerdot a mà. Pensa en això: és l'hora! I aquest és el moment adequat, el moment oportú. Un acte de dolor ben fet, i així la nostra ànima es tornarà blanca com la neu".

El Papa Francesc es refereix als números 1451 i 1452 del Catecisme de l'Església Catòlica, promulgat per Sant Joan Pau II i redactat sota la guia del llavors Prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Joseph Ratzinger. Sobre el tema de la "contrició", el Catecisme, citant al Concili de Trento, ensenya que entre els actes del penitent "ocupa el primer lloc". És "el dolor de l'ànima i la reprovació del pecat comès, acompanyat de la intenció de no pecar més en el futur".

"Quan prové de l'amor del Déu estimat sobre totes les coses –continua el Catecisme– la contrició es diu 'perfecta' (contrició de la caritat). Tal contrició perdona els pecats venials; també obté el perdó dels pecats mortals, si implica el ferm propòsit de recórrer, al més aviat possible, a la confessió sacramental". Per tant, mentre s'espera rebre l'absolució d'un sacerdot tan aviat com les circumstàncies ho permetin, és possible amb aquest acte ser perdonat immediatament. Això també va ser afirmat pel Concili de Trento, en el capítol 4 de la Doctrina de sagrament Paenitentiae, on s'afirma que la contrició acompanyada de la intenció de confessió "reconcilia a l'home amb Déu, fins i tot abans que aquest sagrament sigui efectivament rebut".

Un camí per a la misericòrdia de Déu obert a tots, que pertany a la tradició de l'Església i que pot ser útil a tots i de manera especial és útil per a aquells que en aquest moment estan prop dels malalts a les cases i als hospitals.

Autor: Vatican News.va


Homilia de Francesc a santa Marta, 20/03/2020
https://www.vaticannews.va/es/papa/news/2020-03/perdon-sin-sacerdote-papa-explica-como-recibirlo-santa-marta.html

 

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte