Educació de qualitat per a tots

Francesc ha convocat un esdeveniment mundial sobre educació per al 14 de maig a Roma; aquest seminari està patrocinat per la Pontifícia Acadèmia de Ciències Socials i tindrà com a títol: "Educació: el pacte mundial". El Papa en el seu discurs (7-II-2020) posa en relleu la necessitat d'un acord global, "una aliança educativa amplia amb l'objectiu de formar persones madures, capaces reconstruir el teixit relacionar i crear una humanitat més fraterna".

En altres termes, Francesc demana que es recompongui el "pacte educatiu" entre família, escola i institucions socials, culturals, religioses, etc., de manera que faci possible una educació de qualitat per a tots.

En abordar un dels seus temes preferits, l'educació integral i de qualitat, el Papa constata que, malgrat els esforços de l'ONU i altres organismes, especialment d'alguns països, l'educació continua sent desigual en el món, encara que s'ha millorat en l'abast de l'educació bàsica.

El Papa ha assenyalat quatre focus d'interès.

Integració i respecte a les tradicions

En primer lloc, la integració (la unitat) en l'educació. En efecte, l'educació no consisteix simplement a transmetre conceptes, sinó que –com es diu gràficament des de fa temps i Francesc sol repetir– ha de buscar-se una integració de tres llenguatges: cap, cor i mans. Es tracta de promoure en harmonia "l'educació intel·lectual i socioemocional, la transmissió dels valors i les virtuts individuals i socials, l'ensenyament d'una ciutadania compromesa i solidària amb la justícia" i d'"impartir les habilitats i el coneixement que formen als joves per al món del treball i la societat".

Un segon punt és el del respecte a les tradicions i cultures. Això no hauria de negociar-se perquè pertany a la pròpia autocomprensió necessària per a assumir la diversitat i els canvis culturals, per a fomentar el diàleg, la trobada i la mútua comprensió, el respecte i la tolerància. Por tanta, el que necessitem es "uneixi educació que capacita per a identificar i fomentar els veritables valores humans dins d'una perspectiva intercultural i interreligiosa".

Famílies i professors

Tercer, les famílies. Certament que la família és la institució educativa nativa un originaria, però necessita ajuda. I por això "una de les formes fonamentals de millorar la qualitat de l'educació en l'àmbit escolar s'aconseguir una major participació de les famílies i les comunitats locals en els projectes educatius".

Quart, els docents, els mestres i professors, artesans de les futures generacions, la funció de les quals "ha de reconèixer-se i recolzar-se amb tots els mitjans possibles". En aquest sentit "és important apuntar a la formació dels educadors amb els més alts estàndards qualitatius, en tots els nivells acadèmics. Per a això es demanen recursos nacionals i internacionals, públics i privats. Així és: el reconeixement de la labor dels professors ha de traduir-se en fets, en atenció i en suport quantificable.

Mitjans, objectius, valores

I a propòsit dels mitjans i dels objectius de l'educació –ha assenyalat el papa– avui es van identificant noves "palanques" per a millorar l'educació: comptar amb els avenços de la neurociència i la tecnologia, atendre especialment els joves refugiats i immigrants, revertir els efectes de la creixent desigualtat i del canvi climàtic en l'educació.

Com a fermall de la seva intervenció, i por el que es refereix als valors educatius –la veritat, la bondat, la creativitat–, Francesc ha volgut destacar el valor educatiu de la bellesa:

"No es pot educar sense induir a la bellesa, sense induir el cor a la bellesa. Forçant una mica el discurs, m'atreviria a dir, que una educació no és reeixida si no sap crear poetes. El camí de la bellesa és un desafiament que s'ha d'abordar". En suma, una educació des de i per a la integració de la persona ha d'aspirar a educar els valores –particularment la bellesa– des de les tradicions i cultures, amb la participació de les famílies i dels docents, servint-se dels millors mitjans al nostre abast i ateses les necessitats de tots, particularment dels més vulnerables.

Ramiro Pellitero. Professor de Teologia Pastoral i de Teologia de la Missió a l'ICR, Universitat de Navarra.


Autor del blog “Església i nova evangelització”, 10/02/2020


http://iglesiaynuevaevangelizacion.blogspot.com/2020/02/educacion-de-calidad-para-todos.html

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte