Els pobres ens salven perquè ens mostren el rostre de Jesucrist


«L'esperança dels pobres mai es frustrarà». Amb aquestes paraules del llibre dels Salms, comença el Missatge del papa Francesc en ocasió de la III Jornada Mundial dels Pobres que se celebra el diumenge 17 de novembre de 2019.

«Les paraules del salm –escriu Francesc– es presenten amb una actualitat increïble. Expressen una veritat profunda que la fe aconsegueix imprimir sobretot en el cor dels més pobres: retornar l'esperança perduda a causa de la injustícia, el sofriment i la precarietat de la vida».

També el nostre temps viu profunds desequilibris entre rics i pobres; i la pobresa adquireix noves formes algunes de les quals enumera Francesc: «famílies que es veuen obligades a abandonar la seva terra per a buscar formes de subsistència en altres llocs; orfes que han perdut als seus pares o que han estat separats violentament d'ells a causa d'una brutal explotació; joves a la recerca d'una realització professional als quals se'ls impedeix l'accés al treball a causa de polítiques econòmiques miops; víctimes de tantes formes de violència, des de la prostitució fins a les drogues. Com oblidar, a més, als milions d'immigrants víctimes de tants interessos ocults, tan sovint instrumentalitzats amb finalitats polítiques, als quals se'ls nega la solidaritat i la igualtat? I què dir de les nombroses persones marginades i sense llar que deambulen pels carrers de les nostres ciutats?».

Els pobres ens salven perquè ens permeten trobar el rostre de Jesucrist.


Malgrat la tristesa per la injustícia, el sofriment i l'amargor que afecta els pobres, la Bíblia ofereix una bella definició del pobre. «Ell és aquell que "confia en el Senyor", perquè té la certesa que mai serà abandonat. El pobre, en l'Escriptura, és l'home de la confiança». En el llenguatge bíblic aquest "conèixer" indica una relació personal d'afecte i amor.

Els cristians no poden romandre indiferents. «Onsevulla que es miri, la Paraula de Déu indica que els pobres són aquells que no disposen del necessari per a viure perquè depenen dels altres. Ells són l'oprimit, l'humil, el que està prostrat en terra».

Davant aquesta multitud innombrable d'indigents, Jesús no va tenir por d'identificar-se amb cadascun d'ells: «Cada vegada que ho vau fer amb un d'aquests, els meus germans més petits, amb mi ho vau fer» escriu sant Mateu. «Fugir d'aquesta identificació equival a falsificar l'Evangeli i atenuar la revelació. El Déu que Jesús va voler revelar és aquest: un Pare generós, misericordiós, inesgotable en la seva bondat i gràcia, que ofereix esperança sobretot als quals estan desil·lusionats i privats de futur».

Les benaurances: un autèntic programa de vida per a identificar-se amb crist.

Francesc suggereix als cristians del nostre temps metes assequibles: «El compromís dels cristians, en ocasió d'aquesta Jornada Mundial i sobretot en la vida ordinària de cada dia, no consisteix només en iniciatives d'assistència que, si bé són encomiables i necessàries, han de tendir a incrementar en cadascun la plena atenció que li és deguda a cada persona que es troba en dificultat. Aquesta atenció amant és l'inici d'una veritable preocupació pels pobres en la cerca del seu veritable bé».

«L'esperança es comunica també a través de la consolació, que es realitza acompanyant als pobres no per un moment, carregat d'entusiasme, sinó amb un compromís que es prolonga en el temps. Els pobres obtenen una esperança veritable no quan ens veuen complaguts per haver-los donat una mica del nostre temps, si no quan reconeixen en el nostre sacrifici un acte d'amor gratuït que no cerca recompensa».

Al costat de l'atenció de les necessitats més punyents, Francesc crida a parar esment al fet que «primer de tot, els pobres tenen necessitat de Déu, del seu amor fet visible gràcies a persones santes que viuen al costat d'ells, les que en la senzillesa de la seva vida expressen i posen de manifest la força de l'amor cristià. Déu es val de molts camins i d'instruments infinits per a arribar al cor de les persones».

El Papa acaba el seu Missatge demanant als cristians «reforçar en molts la voluntat de col·laborar activament perquè ningú se senti privat de proximitat i solidaritat».

Missatge complet

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte