El Llibre Religiós aposta per les noves tecnologies i cerca una major connexió amb els lectors

image-342a6ec06ed7725012bafdff470f182f

 

El dimarts, 8 d'octubre es va celebrar la IV Jornada sobre el Llibre Religiós, que organitza la Comissió d'Editors del Llibre Religiós (CELR) pertanyent a l'Associació d'Editors de Madrid, en el marc de la Fira LIBER. Es van debatre qüestions com el màrqueting digital, la onmicanalitat i les comunitats virtuals al llarg d'una jornada que es plantejava com a objectius desmuntar prejudicis de la mà de les noves tecnologies i debatre sobre les oportunitats que aquestes ofereixen al sector del llibre religiós.

La Jornada es va estructurar en tres taules rodones en les quals un nodrit grup d'experts van compartir les seves experiències. En la primera, sobre "Creació i dinamització de comunitats virtuals", van intervenir Patxi Bronchalo, sacerdot de la diòcesi de Getafe, youtuber i tuiter; Miriam Díez Bosch, directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura i directora de Global Engagement del portal Aleteia.org, Javier Sánchez-Cervera, rector de Nuestra Señora Fuente del Fresno (Madrid) i membre de diezminutosconjesus.org, i Adriana Ribó, fundadora de haveagodtime.es.

 

Iniciatives de comunicació

Va començar Patxi Bronchalo explicant el seu descobriment de les xarxes com a canal per a l'evangelització: "Fa anys, amb el 15M, em vaig adonar del poder que tenia Twitter. Vaig veure que en els missatges hi havia empipament, hi havia odi, i vaig veure, sobretot que en aquesta xarxa hi havia molta gent. I si hi havia molta gent, també havia d'estar Déu allí, a Twitter. A través de les xarxes la nostra paraula arriba a moltes més persones que en una homilia".

Javier Sánchez Cervera va explicar la iniciativa 10minutosconJesus, un podcast diari per whatsapp que ofereix als joves 10 minuts de reflexió: "Al principi el pujàvem a Dropbox i se'ns va ocórrer enviar-lo a través d'un xat en el qual només parla l'administrador, només per a enviar el podcast. En un any hem creat 68 xats, que arriben a unes 60.000 persones".

Són casos d'èxit inspiradors per al sector del llibre religiós, per al qual Miriam Díez Bosch va plantejar unes línies de treball molt clares: "Ara més que mai és important la cultura de la generositat. És fonamental que no parleu sol del vostre llibre, cal compartir i facilitar la difusió del que fan altres editorials". Díez Bosch va assenyalar la importància d'"anar als espais en els quals estan els vostres lectors, obrir-vos a nous espais i, per descomptat, mantenir bones relacions amb els mitjans de comunicació".

Per part seva, Adriana Ribó, fundadora d'haveagodtime.es, va insistir en la necessitat d'un pla estratègic de comunicació: "El primer pas és tenir una visió del que volem i de com el durem a terme. Només la bona voluntat no serveix. Fa falta un pla estratègic de comunicació, i un pla estratègic específic de comunicació en les xarxes".

 

Màrqueting: ser bons i semblar-ho

Precisament sobre "Màrqueting Digital" versava la segona taula rodona, en la qual Ángela Moreno, responsable de màrqueting d'iKN Spain, empresa organitzadora de Retail Fòrum, va llançar un missatge contundent: "Posem al client en el centre del nostre negoci i deixem de pensar en com vendre el nostre llibre al client, el focus l'hem de posar en què ens demana el client. Ja hem canviat i superat el paradigma de com ficar el nostre producte amb calçador. Cal escoltar al si volem continuar vivint".

Una idea clau també per a Íñigo Ybarra, responsable de màrqueting del Grup Loyola, que insistia en la importància d'aplicar una estratègia: "Si no hi ha estratègia, no podem prendre decisions alineades amb objectius i, per tant, no podem mesurar. Si no podem mesurar, tots els esforços que fem en màrqueting online es queden en experiències de les quals no podem aprendre. Necessitem invertir en persones i en professionalitzar el màrqueting online en les nostres editorials".

Per part seva, Carlos Luna, director creatiu de l'agència Beadreamer i responsable del Congrés de Màrqueting Religiós, va animar a provar i testar noves maneres de comunicar "i a comunicar menys producte i més client", i Ignatius Roberts, Responsable de Google Play Books España, recordava que "el món digital suposa una immensa oportunitat per a connectar amb els consumidors en qualsevol part del món".

 

Canals de distribució: la reinvenció de les llibreries

La tercera i última taula va estar dedicada a les "Estratègies d'omnicanalitat i el futur de les llibreries", amb la participació de David Giménez, gerent de la Llibreria San Pablo (Madrid), Enrique Pascual, director de les Llibreries Marcial Pons i president del Gremi de Llibreters de Madrid, i María Crespo, directora general de Troa Llibreries.

Durant aquest últim debat va quedar patent el suport a la figura del llibreter: "Cap motor podrà mai recomanar, assessorar i acompanyar com ho fa un llibreter ben format", assegurava María Crespo. La necessitat de treballar en col·laboració, va ser una idea que va recalcar David Giménez, per a qui "la comunicació entre el sector editorial i les llibreries és fonamental". Enrique Pascual, president del Gremi de Llibreters de Madrid, va reivindicar la llibreria com "un espai de resistència i de llibertat".

Després de la Jornada, la Comissió d'Editors de Llibre Religiós, va celebrar un homenatge al Pare Francisco Anta, responsable durant anys de Sobicain (Societat Bíblica Catòlica Internacional), que ha editat, difós i comercialitzat milions de Bíblies a tot el món, traduint-les a les més diverses llengües, com el guaraní, quítxua, xinès o bahasa.

 

El sector del llibre a Espanya i el Llibre Religiós

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, en el seu informe sobre el Comerç Interior del Llibre a Espanya (2018) ofereix algunes magnituds d'aquest sector que té un gran pes econòmic i cultural al nostre país.


El sector del llibre va facturar 2.363,9 M€. a tota Espanya l’any passat. El llibre en paper representa el 95% de la facturació del sector; el llibre digital, amb un 5% sols aconsegueix facturar 118,9 M€. El llibre digital sembla estancat i no es percep com un competidor perillós del llibre en paper.


La facturació dels llibres de temàtica religiosa va augmentar en un 2,7% respecte a l'any anterior, superant la mitjana del sector del llibre que es va quedar en un 1,9%. En 2018 es van vendre 4.527.000 llibres de temàtica religiosa.

Per canals de distribució, les llibreries (35,2%) i les cadenes de llibreries (amb el 17,8%) sumen un 53% de la facturació total.

Xavier Vilella. Periodista

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte