El diumenge dedicat a la Bíblia no ha de ser «una vegada a l'any», sinó una vegada per a tot l'any

image-8c29fef7fcbd794574d3e117e16eeeac

2/10/ 2019. «Que el 3r diumenge del Temps Ordinari estigui dedicat a la celebració, reflexió i divulgació de la Paraula de Déu». Així ho ha establert el papa Francesc a través de la Carta Apostòlica en forma Motu proprio «Aperuit Illis». Aquest document va ser publicat el 30 de setembre, dedicació de sant Jerònim en l'inici del 1600 aniversari de la seva mort.

La intenció del Papa és «fer que l'Església revisqui el gest del Ressuscitat que obre també per a nosaltres el tresor de la seva Paraula perquè puguem anunciar per tot el món aquesta riquesa inesgotable».

El Papa recorda que, «el Concili Vaticà II va donar un gran impuls al redescobriment de la Paraula de Déu amb la Constitució dogmàtica Dei Verbum».

Per a augmentar aquest ensenyament, Benet XVI va convocar l'any 2008 una Assemblea del Sínode dels Bisbes sobre el tema «La Paraula de Déu en la vida i missió de l'Església», publicant a continuació l'Exhortació Apostòlica Verbum Domini, que constitueix un ensenyament fonamental per a les nostres comunitats. «En aquest document –precisa el Papa– en particular s'aprofundeix el caràcter performatiu de la Paraula de Déu, especialment quan el seu caràcter específicament sacramental emergeix en l'acció litúrgica».


Algunes recomanacions


El papa Francesc convida a viure aquest diumenge com un dia solemne.
• «Serà important que en la celebració eucarística s'entronitzi el text sagrat, a fi de fer evident a l'assemblea el valor normatiu que té la Paraula de Déu. En aquest diumenge, de manera especial, serà útil destacar la seva proclamació i adaptar l'homilia per a posar en relleu el servei que es fa a la Paraula del Senyor».
• Els bisbes podran celebrar el ritu del Lectorat o confiar un ministeri similar per a recordar la importància de la proclamació de la Paraula de Déu en la litúrgia.
• És fonamental, subratlla el Papa, que no falti cap esforç perquè alguns fidels es preparin amb una formació adequada a ser veritables anunciadors de la Paraula, com succeeix de manera ja habitual per als acòlits o els ministres extraordinaris de la Comunió.
• Ressaltar la importància de seguir en la vida diària la lectura, l'aprofundiment i l'oració amb la Sagrada Escriptura, amb una particular consideració a la
lectio divina.


Sagrada Escriptura, responsabilitat primera dels Pastors

Els Pastors són els primers que tenen la gran responsabilitat d'explicar i permetre que tots entenguin la Sagrada Escriptura.


Els que tenen la vocació de ser ministres de la Paraula han de sentir amb força la necessitat de fer a la Bíblia accessible a la seva comunitat. L'homilia, en particular, té una funció molt peculiar, perquè posseeix «un caràcter quasi sacramental». Ajudar a aprofundir en la Paraula de Déu, amb un llenguatge senzill i adequat per al qual escolta, li permet al sacerdot mostrar també la «bellesa de les imatges que el Senyor utilitzava per a estimular a la pràctica del bé».

La Sagrada Escriptura, la fe i els sagraments

Per això, el papa Francesc afirma que, és profund el vincle entre la Sagrada Escriptura i la fe dels creients. Perquè com diu sant Pau als Romans: «la fe prové de l'escolta i l'escolta està centrada en la paraula del Crist», d'això deriva la urgència i la importància que els creients han de donar a l'escolta de la Paraula del Senyor tant en l'acció litúrgica com en l'oració i la reflexió personal.


El dia dedicat a la Bíblia no ha de ser una vegada a l'any, sinó una vegada per a tot l'any.

«Una oportunitat pastoral» per a revitalitzar la proclamació cristiana

Entrevista de Beneddetta Capelli/VaticanNews.- El president del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, l'arquebisbe Rino Fisichella, explica el sentit de la carta «Aperuit illis» sobre el paper primordial de la Sagrada Escriptura per als cristians.

Constitución dogmática Dei Verbum

Constitución dogmática Dei Verbum

Lectio divina

Entrevista de Beneddetta Capelli/VaticanNews

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte