Dos estats australians legislen contra el sigil sacramental

image-4108431efe56ba12159c8b5588ba2857

10 de setembre de 2019. Els parlaments dels estats de Tasmània i Victòria a Austràlia han aprovat aquest mes de setembre sengles lleis que obliguen a denunciar als autors de delictes contra menors. L'obligació de denúncia obliga a tots els ciutadans i explícitament als sacerdots en cas que, en confessió, tinguessin coneixement d'aquest delicte. La nova llei de l'estat de Victòria imposa penes de fins a tres anys de presó en cas de no informar de l'abús a les autoritats.

 

«Personalment, mantindré el sigil sacramental», va dir l'arquebisbe de Melbourne, Peter Comensoli, en una entrevista el passat 14 d'agost amb ABC Ràdio Melbourne, poc després que el projecte de llei fos presentat al parlament victorià.

L'arquebisbe de Melbourne, capital de l'estat de Victòria, va afirmar que «instaria a qualsevol penitent confés d'haver realitzat abusos que es lliurés a la policia». No obstant això, «a un sacerdot se li prohibeix violar el secret de confessió».

De forma similar es va pronunciar l'arquebisbe de Hobart, capital de l'estat de Tasmània, Julian Porteous. En declaracions a la cadena ABC News d'Austràlia va explicar que «els sacerdots i tots els que treballen per a l'Església entenen les seves obligacions davant la llei d'informar sobre assumptes d'abús sexual infantil. No obstant això, els sacerdots no poden complir amb la llei que els exigiria violar el seu compromís amb l'ensenyament constant de l'Església sobre la inviolabilitat del sigil sacramental. Com a arquebisbe, és el meu deure defensar l'ensenyament catòlic sobre aquest assumpte».

En un altre moment, l'arquebisbe Proteus va afirmar que els sacerdots de Tasmània són «incapaços» de violar el secret de confessió sota cap circumstància. «Crec que la llei de Tasmània no enfortirà les proteccions per als nens i les persones vulnerables, però tindrà l'efecte contrari, ja que serà menys probable que els delinqüents confessin els seus pecats greus per temor a ser denunciats», va agregar l'arquebisbe.

 

Inviolabilitat absoluta del sigil sacramental

 

El passat 1 de juliol de 2019, la Penitencieria Apostòlica va publicar una Nota sobre la importància del fur intern i la inviolabilitat del sigil sacramental.

El cardenal Mauro Piacenza –responsable de la Penitencieria–, en una entrevista a VaticanNews, va considerar «urgent recordar abans de res la inviolabilitat absoluta del sigil sacramental, que es basa en la llei divina i no admet cap excepció. El sacerdot confessor, (...) està cridat a defensar el secret del contingut de la Confessió no només per lleialtat al penitent, sinó, més encara, per respecte a la santedat del sagrament».

Ho va explicar assenyalant explícitament que la Nota parla exclusivament del «fur sacramental; i en un fur sacramental no pot haver-hi cap concessió, perquè el sacerdot no és el mestre de la confessió, sinó que actua en nom de Déu: ningú pot mai absoldre dels pecats, sinó que és només Déu qui absol».

La Nota subratlla que «El secret de la confessió no és una obligació imposada des de fora, sinó una exigència intrínseca del sagrament i, com a tal, no pot ser dissolt ni tan sols pel mateix penitent. El penitent no parla a l'home confessor, sinó a Déu, així que prendre possessió del que és de Déu seria un sacrilegi». Sobre això recorda les penes severes contra els qui violin el sigil sacramental i que estan contemplades en el Codi de Dret Canònic.

El cardenal Piacenza va recordar unes paraules del papa Francesc sobre el sagrament de la Reconciliació, del passat 29 de març, qui va afirmar: «El penitent ha de tenir la certesa, en tot moment, que la conversa sacramental romandrà en el secret de la confessió, entre la seva pròpia consciència, que s'obre a la gràcia de Déu, i la necessària mediació del sacerdot. El sigil sacramental és indispensable i cap poder humà té jurisdicció sobre ell, ni pot reclamar-lo».

Per Isidor Ramos, periodista amb informació de VaticanNews y CNA

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte