Guadalupe: de la química al cel. Beatificació del primer membre laic de l’Opus Dei

image-932c5849d1eb710345e298e11b037e31

Dissabte 18 de maig, pujarà als altars una dona, madrilenya, química i de l’Opus Dei.
Guadalupe Ortiz de Landázuri va néixer en 1916, va estudiar Ciències Químiques i va ser una de les cinc noies de la seva promoció (alumnes 70 en total), va demanar la seva admissió en l’Opus Dei l’any 1944. Va desenvolupar la seva activitat professional, primer a Espanya, des de 1950 a Mèxic, Roma i novament a Espanya. Va combinar el seu treball com a docent en diversos centres educatius amb la posada en marxa de diverses iniciatives apostòliques.

Guadalupe és –escriu Cristina Abad en Aceprensa– el «primer membre laic de l’Opus Dei a arribar als altars, resulta ser una dona. En temps de geni femení es tracta d’un fet que pot ser celebrat i valorat independentment de les creences de cadascun. No només per trencar sostres de cristall –que també– sinó per aconseguir el cim de la santedat i ser reconeguda per això».


Va ser una dona notable en l’humà i en el professional. Més en el seu temps; però si puja als altars és perquè va saber viure heroicament la vida quotidiana prop de Déu i dels altres, mostrant amb obres que estimava; tot això encarnant l’esperit de l’Opus Dei: esforçant-se per ser contemplativa enmig del món i en ser Crist que passa en les ocupacions pròpies d’una persona que viu i treballa, té amigues i col·legues professionals i assumeix personalment –amb responsabilitat– la missió d’ajudar a Crist a completar la Redempció.

L’Església en beatificar o canonitzar a una persona, la proposa com a model de vida als cristians. Cristina Abad escriu, en atapeïda síntesi, sobre l’exemplaritat de la nova beata: «Guadalupe conjumina moltes virtuts i pot ser inspiradora per a les dones i homes d’avui en totes les etapes de la seva vida. Els nens i adolescents poden aprendre d’ella a la seva edat la seva valentia, fortalesa i obertura de caràcter. Els joves, la determinació per a perseguir els seus somnis, la seva alegria, capacitat d’amistat i diligència en els estudis. Les dones i els homes en edat de prendre decisions i aportar a la societat, la seva generositat, esforç per fer rendir els talents i renovar l’amor cada dia, capacitat de conciliar treball i família, sentit positiu i paciència amb un mateix. Aquells que es trobin en dificultats especials, malalts o pròxims a la mort, la seva confiança en Déu, la decisió per a posar els mitjans humans i sobrenaturals, la unió a la seva Voluntat, la pau, el rebuig a la falsa compassió d’un mateix».

Per saber-ne més de Guadalupe: 

· Reportaje multimedia sobre Guadalupe 

· Pàgina web de Guadalupe (en català)

· Página web de la beatificació 

· Exposició ‘Guadalupe. Vive la experiencia’ Del 13 al 30 de maig, al colegi Tajamar de Madrid c/ Pío Felipe, 12 Madrid

· Perfil biogràfic

· Biografies: 

Mercedes Montero, En Vanguardia. Guadalupe Ortiz de Landázuri, 1916-1975,ediciones Rialp, Madrid 2019, 310 pp. 

— María del Rincón y María Teresa Escobar, Letras a un Santo. Cartas de Guadalupe Ortiz de Landázuri a san Josemaría Escrivá. Roma, diciembre de 2018, 74 páginas. Descarga gratuita en formato PDF, ePub y Mobi. También disponible en papel: Editorial Letra grande.

— Cristina Abad Cadenas,La libertad de amar, Madrid, Ediciones Palabra, 2018, 126 páginas.La llibertat d’estimar (digital), Madrid, març de 2019, 144 pàg

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte