Les competicions esportives són encontres i no enfrontaments” recorda el Papa a esportistes i afeccionats

“La lluita amb els adversaris en les competicions esportives sempre es diu trobada, i mai enfrontament. Aquest és el món amb el qual somiem, i que amb determinació volem construir, sobre la base d’una competència sana, que sempre veu en l’oponent a un amic i a un germà”, va recordar el papa Francesc als membres del Centre Esportiu Italià (CDI), el passat 11 de maig, en ocasió del seu 75è aniversari.

Una gran lliçó en l’esport, va afirmar el Sant Pare, que també ens ajuda a superar la fatiga diària de l’estudi i el treball, així com amb les relacions amb els altres, és que un només pot divertir-se en un marc de regles clares. “De fet, si en una competició algú es negués a respectar la regla del fora de joc, o partís abans del senyal de sortida, o en un eslàlom saltés unes quantes banderes, no hi hauria més competició, sinó només un rendiment individual i desordenat. Per contra – va agregar el Papa – quan t’enfrontes a una competència, aprens que les regles són essencials per a viure junts; que la felicitat no es troba en el desordre, sinó a perseguir les teves metes fidelment; i també aprens que ja no et sents lliure quan no tens límits, sinó quan, amb els teus propis límits, dónes el millor de tu mateix”.

L’esport fomenta una cultura del diàleg

El papa Francesc es pregunta com es pot esperar que l’esport sigui una eina per a resoldre tants problemes i aconseguir una transformació profunda de la nostra societat. “Podem dir que l’esport – respon el Papa – pot fer això perquè millora a les persones i pot fomentar una cultura del diàleg i de la trobada respectuosa”. La lluita amb els adversaris en les competicions esportives sempre es diu “trobada”, i mai “enfrontament”, perquè al final, encara que és millor guanyar, en certa manera guanyen tots dos. Aquest és el món amb el qual somiem, i que amb determinació volem construir, sobre la base d’una competència sana, que sempre veu en l’oponent a un amic i a un germà”.

El Centre Esportiu Italià

El CDI compta amb més d’un milió dos-cents mil membres i reuneix nombrosos clubs i associacions esportives, grups esportius parroquials i oratoris afiliats, presents en tota Itàlia. Les competicions i activitats estan dirigides en particular als més joves i abasten més de cent disciplines.

El papa Francesc va agrair la tasca que el Centre Esportiu Italià duu a terme oferint als joves, a través de l’esport, un estil de vida saludable i positiu, basat en la visió cristiana de la persona i de la societat. “L’esport, de fet – va precisar el Papa – és una gran escola, sempre que es visqui en l’autocontrol i el respecte als altres, en un compromís de superació que ensenyi dedicació i perseverança, i en un esperit competitiu que no perdi el somriure i també entreni per a acceptar les derrotes”.

Font: www.vaticannews.va

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte