Venerable Filomena Ferrer, gran confident i apòstol del Sagrat Cor de Jesús

Durant 2018 es compleixen 150 anys de la mort d’una gran personalitat de la història religiosa de Catalunya, Sor Filomena. L’any 1989 va ser declarada venerable. Fou religiosa, molt penitent, mística, confident del Sagrat Cor, reformadora, fundadora i gran escriptora.

Configurada a Crist

Filomena Ferrer Galcerán va néixer l’any 1841 a Mora d’Ebre (Tarragona). Tenint 13 anys va tenir un èxtasis en el que va entendre el formós misteri de l’Immaculada. Després d’això va fer vot de virginitat. Tenint 19 anys va entrar al monestir de la Immaculada de les mínimes de Valls. Fou mínima exemplar: religiosa de clausura, orant, contemplativa, adoradora, de grandíssima penitència.

Va ser ànima molt mariana: des de la meva infància, “el que més abrusava el meu cor era una tendra devoció a la meva dolcíssima Mare la Santíssima Verge Maria”. Cada dia procurava resar sencer el Sant Rosari. La Verge li era Mare i Mestra. La Immaculada la va portar a fer vot de fer sempre allò que és més perfecte.

Va ser molt apostòlica, tenia un gran zel per la salvació del pròxim. Pregava i es mortificava molt per les ànimes. La seva vocació va consistir en ser víctima a favor de l’Església.

La seva espiritualitat era passionista. Per amor es va configurar al seu diví Estimat: humil, austera, feia de cirineu,... El seu ideal era ser un crucifix. Demanava: “Que tard se’m far no poder estendre encara les meves mans i els meus peus a la santa creu; (...) no dilateu molt, Déu meu, el dia feliç de la meva crucifixió”.

Va ser una gran mística. Estimava molt a Déu. Va tenir èxtasis i obsequis místics: Jesús li va donar l’anell d’esposa; Sant Josep li va donar el vel de la puresa; va rebre dards d’amor,... Es va enlairar cap una mística trinitària.

Confident i Missatgera del Sagrat Cor

Va ser devota, confident i missatgera del Sagrat Cor, del qual va reiterar el missatge transmès per Sta. Margarida Mª de Alacoque. Va ser víctima d’amor d’aquest Cor sagrat.

Va tenir la visió del triangle d’estels (Sagrat Cor, la Immaculada i Sant Miquel Arcàngel). Són tres estels que volen ajudar als homes. La Immaculada vol demanar per nosaltres; el Sagrat Cor vol concedir-nos el que ella li demana; Sant Miquel ens ho vol distribuir. Molt ajuda la devoció a aquestes tres estrelles.

Va promoure incansablement la devoció al Sagrat Cor. Les espines d’aquest Cor, pels pecats dels homes, la van portar a compadir-se, expiar i reparar. L’agonia de Jesús a Getsemaní la va portar a adorar el Cor Eucarístic de Jesús. Va fer que a la seva comunitat es fessin els primers divendres de mes. Va procurar la consagració de persones, famílies, nacions,.. al Cor de Jesús. Va destacar que la devoció a Cor tan misericordiós és molt profitosa. Va invitar a entrar dintre d’aquest Cor, font de caritat, gràcia, pau i salvació.

Va rebre la missió de fundar, a Mora d’Ebre, un monestir de mínimes reformades i un temple expiatori al Sagrat Cor. Entre les persones a les que va demanar aquesta fundació es troba precisament l’avia d’aquell rei que va consagrar Espanya al Sagrat Cor. La mort de Sor Filomena, l’any 1868, va precedir a les dues fundacions. La comunitat de mínimes es va fundar l’any 1894. El temple expiatori del Sagrat Cor es va obrir al culte l’any 1925. És, doncs, anterior al temple del Tibidabo i al del Cerro de los Ángeles. El temple expiatori de Mora d’Ebre es confiarà a les mínimes. La missió del mateix serà ser una central nuclear d’energia espiritual procedent del Sagrat Cor.

Sobre Sor Filomena s’han escrit dos llibre molt selectes: Filomena Ferrer “Cueste lo que cueste”, del P. A. Bellantonio; El Camino Espiritual de Sor Filomena Ferrer, del gran religiós claretià P. Josep Maria Solé Romà.

Dr. Josep Maria Montiu de Nuix, pbro.

 

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte