Estrenes de cinema: El Mayor Regalo, la festa del perdó

La nova pel·lícula del cineasta Juan Manuel Cotelo torna a confirmar que les històries sobre l'amor de Déu interessen i aquesta vegada ho fa amb un tema d'una actualitat punyent: el perdó.

 

En només deu dies, El Mayor Regalo ha superat els 30.000 espectadors i es pot veure en 53 cinemes d'arreu de la geografia espanyola. De fet, s'ha estrenat fins i tot a fora del nostre país. En concret, a Eslovènia.

Quina és la causa d'aquest fenomen tan impressionant?

Jo crec que tot va començar amb La Última Cima. Era l'estiu de 2010 i només un seguit de bojos, com Juan Manuel Cotelo i la seva gent de la productora Infinito + 1, podien ser capaços de desafiar el mateix Mundial de futbol, que per cert va guanyar Espanya, i llançar al mercat un documental sobre un sacerdot.

Però quin documental! I quin sacerdot!

La història del Pare Pablo Domínguez, que va morir a la muntanya fent esport, va captivar moltes persones, es va mantenir més de sis mesos en cartellera, va superar llargmetratges com Sexe a Nova York en espectadors per sala i va marcar un abans i un després d'aquest cinema en el qual Déu passa a ser el protagonista principal dels guions.

Pel·lícules amb un protagonista: Déu

Després de La Última Cima van arribar, també obtenint èxits sonats, Mary's Land, Footprints (totes dues produïdes també per Infinito + 1), Converso, La Cabaña, Los Milagros del Cielo, Pablo, Apóstol de Cristo...

I és que, com diu el mateix Cotelo: "Què pot interessar més que l'amor de Déu? Tens emoció, drama, diversió, un final feliç..."

Jo, la veritat, no vaig arribar mai a intuir-ho. Però qui hagi seguit la trajectòria del director de El Mayor Regalo ho podia haver pronosticat, perquè en aquests temps que vivim, temps de Misericòrdia, havia d'arribar una pel·lícula sobre el perdó. I així ha estat...

Després d'un col·loqui a Colòmbia, durant la promoció de Mary's Land, un home es va acostar a Cotelo i li va dir: "Els meus caps han fet molt de mal i volen demanar perdó a través de vostè".

Saber el nom dels caps i buscar-los a Google va ser una experiència impactant per al cineasta espanyol. Morts i més morts.  N'hi ha molts que encara compleixen condemna a la presó.

Aquesta història calia explicar-la. I Cotelo es va tornar a ficar en un embolic...

Nova pel·lícula i protagonista de luxe: el perdó

Com acostuma a passar-li, va començar a topar-se amb persones que havien perdonat molt i d'altres que havien demanat perdó. Tim Guenard, l'autor de l'impactant llibre autobiogràfic Més fort que l'odi no volia que ningú, que no fos Cotelo, expliqués la seva història, per la importància de la seva conversió a Déu: el Big Boss. Van aparèixer també Irene Villa i el seu esperit de superació, i un terrorista penedit, el nord-irlandès Shane O'Doherty, als quals el director havia conegut feia deu anys en la presentació del llibre de Guenard.

El genocidi rwandès i com tot un país va decidir perdonar-se és també un puntal de El Mayor Regalo; de la mateixa manera que una història aparentment simple, però potser la que arriba al cor de forma més directa –perquè la veiem propera–, la de Gabriela i Francisco:  un home que parava la taula cada dia per a la seva parella, que es mantenia allunyada de casa, i que va pregar i pregar i pregar, sense perdre mai l'esperança que la seva dona tornés a la llar.

Cotelo té un mestratge especial per unir els relats dels seus protagonistes. Si a Mary's Land va ser l'advocat del diable, ara és un director d'una pel·lícula del Oest que busca un final feliç. Si penséssim en Clint Eastwood, diríem que som més a prop del final de Gran Torino que del de Sense Perdó.

El resultat... dinamita pura! Una espasa traspassa el cor de l'espectador, i hi fa créixer un sentiment de perdó que també es pot percebre en tots aquells que abandonen la sala al final de la pel·lícula, amb la mirada una mica perduda, però plena d'alegria.

Qui no hagi vist El Mayor Regalo, que no s'ho pensi dues vegades. I qui ho hagi fet, que tampoc s'esperi per demanar perdó i per perdonar.

Gràcies, Juan Manuel Cotelo, gràcies a Infinito + 1, per aquesta pel·lícula, per aquest gran regal!

Rafa Cervera, periodista

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte