Tot deixeble és missioner: «Tu li fas falta a molta gent». Domund 2018

El Domund és el dia en què, d’una manera especial, l’Església universal prega pels missioners i col·labora amb ells. Se celebra a tot el món el penúltim diumenge d’octubre, el mes de les missions; aquest any és el 21 d’octubre de 2018.

Canvia el món. Al nostre món podem veure fàcilment canvis superficials, que deixen les coses com estaven, i uns altres que són a pitjor, perquè deriven d’accions injustes i que atempten contra la dignitat de l’ésser humà. Això, si no suposem, des de la indiferència, que les coses no poden ser més que com són.

Enfront d’això, els missioners ens mostren que és possible un canvi a millor, profund i real. Els missioners poden ser per a tots, i especialment per als joves, un referent de compromís i esperança; les seves vides constitueixen la prova palpable que un cor en el qual ha entrat Déu, amb tota la seva novetat i creativitat, pot canviar el món.

Origen d’aquesta iniciativa missionera


El P. Anastasi Gil, director de les Obres Missionals Pontifícies (OMP) explica que «el papa Benet XV va publicar la carta apostòlica Maximum illud, sobre la urgència de l’activitat missionera de l’Església. Era el 30 de novembre de l’any 1919. En ella el Pontífex denunciava profèticament la necessitat de canviar el món, canviar els cors, des de dins».

«Aquesta carta és profètica –continua explicant el P. Gil– perquè fins avui la idea era que, si alguna cosa podia produir un canvi, vindria des de fora. Greu error. Benet XV assenyala que la transformació que necessita la humanitat brollaria de les comunitats cristianes que estaven naixent en diferents punts del món. On apunta el Papa? A les vocacions al sacerdoci i la vida consagrada que Déu estava suscitant a les Esglésies joves».

El papa Píus XI va establir, el 14 d’abril de 1926, una Jornada Mundial de les Missions que se celebraria, a partir d’aquest mateix any, el penúltim diumenge d’octubre. Així, ens situem avui en el 92 aniversari d’aquest dia que coneixem amb l’acrònim «Domund».

El papa Francesc ha recordat l’arrel missionera del cristià i ha encunyat l’expressió «deixeble missioner». Així en la seva Exhortació apostòlica Evangelii Gaudium va escriure: «Deixebles és la condició essencial de qui s’ha sentit cridat a prendre part en l’anunci de l’Evangeli, mogut per aquesta passió per Jesús que és la missió. Aquest és, en definitiva, el mandat del Senyor: “feu deixebles”. A la bella realitat del discipulat se sumeixi la de ser “missioners”, que no és un simple adjectiu d’operativitat, sinó l’expressió de qui té “passió pel poble”» (cf. EG 268).

 

Domund 2018: Canvia el món

El lema pel Domund 2018 és «Canvia el món». L’aposta és audaç i atrevida. No obstant això, no és una altra cosa que el que fa l’Església des del seu naixement; el fan els missioners quan són enviats al món, el que fa qualsevol cristià que s’ha pres de debò el ser deixeble missioner.

El papa Francesc en el seu Missatge per a la Jornada Mundial de les Missions va escriure: «Les Obres Missionals Pontifícies van néixer de cors joves, amb la finalitat d’animar l’anunci de l’Evangeli a totes les gents, contribuint al creixement cultural i humà de tanta gent assedegada de debò. L’oració i l’ajuda material, que generosament són donades i distribuïdes per les OMP, serveixen a la Santa Seu per procurar que els qui les reben per a la seva pròpia necessitat puguin, al seu torn, ser capaces de donar testimoniatge en el seu entorn. Ningú és tan pobre que no pugui donar el que té, i abans fins i tot el que és. M’agrada repetir l’exhortació que vaig dirigir als joves xilens: «Mai pensis que no tens res per aportar o que no li fas falta a ningú: Li fas falta a molta gent, pensa-ho. Que cadascun de vosaltres ho pensi en el seu cor: Jo li faig falta a molta gent».

Projectes en marxa: un fons universal de solidaritat

Actualment hi ha 1.108 territoris de missió a tot el món que depenen del Domund. (vegeu territoris de missió: https://www.omp.es/las-misiones-obras-misionales-pontificias-territorios/)

La Jornada Mundial de les Missions –el Domund– se celebra a tot el món; 120 països realitzen les seves col·lectes i les posen a la disposició del Sant Pare; aquests recursos passen a formar part del Fons Universal de Solidaritat de l’Obra Pontifícia de la Propaganda de la Fe que és l’entitat de la Santa Seu responsable del Domund.

L’any passat es van recaptar a tot el món 84,7 milions d’euros, dels quals 11,7 foren aportats pels catòlics espanyols.

Els recursos recollits en 2016 a Espanya es van repartir (en 2017) finançant 644 projectes en 44 països de 4 continents. Poden veure’s alguns projectes concrets (https://www.omp.es/proyectos/)

Com es pot col·laborar?

Podeu ajudar a fer que un missioner continuï desenvolupant la seva labor en les missions, primer amb la vostra oració i també col·laborant de les següents formes:
- Amb un donatiu puntual, per exemple, el diumenge 21 en la col·lecta de la teva església.
- Amb un donatiu periòdic (https://www.omp.es/producto/donativo-periodico/) pel qual a més teniu dret a deduccions fiscals.
- Deixant la vostra herència o un llegat. Més informació en 91 590 27 80
- Dotant beques per a vocacions natives (https://www.omp.es/haz-un-donativo/)
- Realitzant un donatiu anònim (https://www.omp.es/haz-un-donativo/)

 

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte