LLIBRE / “El Hecho extraordinario” de Manuel García Morente

El document autobiogràfic més important sobre l’aventura espiritual de la vida del gran filòsof García Morente és una carta, veritable llibre, obra mestra, “El Hecho extraordinario”. Allí se’ns dona la conversió d’aquest prestigiós filòsof, que havia estat dels cercles de José Ortega y Gasset i dels del deixeble de Julián Sanz del Río, Francisco Giner de los Ríos, el fundador de la Institució Lliure d’Ensenyança.

Morente havia perdut la fe. Pensava que creure era sortir de l’àmbit racional. Creia que els científics, els filòsofs, els intel·lectuals, eren sers superiors, i, que, per tant, no podien rebaixar-se a creure. Estava convençut que la veritat era la raó, però una raó que era incompatible amb la fe. S’havia proposat construir una filosofia de pures evidències de raó, tancada a Déu, que fos el instrument adequat per aconseguir la construcció autònoma de l’univers. Però, aquesta ideologia, en comptes de permetre-li resoldre els seus grans problemes vitals, va ser-li font de molts sofriments ¡Una veritable tragèdia!

Finalment, arribà el temps de Déu, el temps de la veritat: unes gràcies especials li tornaren la fe. La naturalesa d’aquestes ha estat estudiada en un treball totalment nou del Dr. Eudaldo Forment Giralt, de la Pontifícia Acadèmia de Sant Tomàs.

En Morente trobem una terna unitària: conversió fulminant, Fet extraordinari, vocació sacerdotal. De manera fulminant ha descobert que Crist és Déu. A això ha seguit un esdeveniment, una experiència mística, el Fet extraordinari. A això succeirà la seva vocació sacerdotal en correspondència d’amor a Crist. Ha trobat la veritat, la pau, la felicitat. Plorarà el seu passat. Ja la seva vida és Crist. El Crist dels místics esdevindrà l’amor de la seva vida.

La referida unitat ternària ha derruït la clau i el leitmotiv del que havia estat la seva filosofia. Sap que ha de canviar el seu pensament filosòfic. La seva filosofia esdevé la d’un místic, la de qui té una dimensió mística. A mesura que va aprofundint en la filosofia del místic Doctor sant Tomàs es va convencent de la veritat de la mateixa, convertint-se en un sincer seguidor d’aquesta. En tot aquest procés la gràcia del Fet extraordinari l’acompanya, el fortifica, el guia. Ha estat tanta l’exemplaritat del sacerdot catòlic Manuel García Morente que, Manuel Guerra Gómez, de la Real Acadèmia de Doctors d’Espanya, conclou creure convenient introduir la seva causa de beatificació.

Homo Legens acaba de publicar el volum “El Hecho extraordinario”, que conté l’escrit de Morente, de candent actualitat, junt amb treballs dels doctors Forment –“La sobrenatural conversión de Morente”-, Manuel Guerra –“Itinerario espiritual de Morente”-, i del que subscriu –“Manuel García Morente, filósofo y pensador”-. Aquest volum, de conscienciosa divulgació, de més de 200 pàgines, resulta especialment valuós, doncs permet una millor comprensió del document de Morente, incloent fins i tot descobriments importantíssims que ara apareixen per primer cop.

 

El hecho extraordinario

Manuel García Morente

Homo Legens

Madrid, 2018

228 pág.

Comentat pel Dr. Josep Maria Montiu de Nuix

 

 

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte