Capítol I. Una Història Crítica de la Contracepció

Orígens de la contracepció moderna: tres designacions i tres actituds

El capítol considera l'origen de tres termes: «contracepció», «prevencepció» i «control dels naixements», amb els quals es va designar durant dècades la prevenció de la concepció. Tenint en compte la confusió que s'ha produït, convé aclarir la història de com es van originar aquestes paraules. A més, també és interessant aprofundir en una història que ens porta a descobrir com n'eren, de diferents, la mentalitat i els objectius dels capdavanters del control de la concepció. Finalment, i potser aquesta és la raó més rellevant, veurem que aquests termes es van posar en circulació amb un pròposit essencial: destacar la total incompatibilitat de la contracepció, en el seus inicis, amb l'avortament.

1. L'origen del terme «contracepció»

Des de l'any 1972, l'Oxford English Dictionary indica que aquest mot es va fer servir per primera vegada el 1886 per part d'E. B. Foote, en una publicació que duia el títol d'El Remedio Radical en Ciencia Social. A la pàgina 89 d'aquest Diccionari, s'hi transcriu el següent text original: «Quan és necessari decidir entre l'avortament legal i la contracepció il·legal, prefereixen incomplir la llei feta pels homes que condemna l'ús dels contracèptics, que incomplir la llei natural que prohibeix l'avortament». Tot i això, aquesta atribució és incorrecta, perquè E. B. Foote ja va fer servir el terme contracepció abans, en el títol del Capítol V: «Per què no adoptar la contracepció com a mitjà per obtenir el fi de regular la reproducció i frenar la descendència imprudent?» (p. 66). A més, l'atribució a E.B. Foote és ambigua, ja que es va donar la curiosa circumstància que E.B. Foote és el nom de dos autors, pare i fill, que, al llarg de molts anys, van compartir idees i aventures editorials: el del pare era Edward Bliss Foote (Sr), i Edward Bond Foote (Jr), el del fill.

Norman E. Himes, que és considerat l'historiador més complet de la contracepció anterior als anys 1930, a la seva enciclopèdica Història Mèdica de la Contracepció (1936) afirma erròniament que va ser Foote Sr, autor d'obres de divulgació mèdica i pioner del control de la natalitat, qui va fer servir per primera vegada la paraula «contracepció». Com a prova, al·lega una referència bibliogràfica, justament un passatge en què Foote Sr explica que el terme "contracepció" va ser encunyat pel seu fill, Foote Jr.

2. L'origen del terme «control de naixements»

Margaret Sanger, que és considerada la creadora del terme «control de naixements» (CN), va explicar aquesta història diverses vegades. Aquestes narratives ofereixen variants, fins i tot contradiccions, que de seguida provoquen l'interès i l'alerta crítica. Un dels relats es troba a My Fight for Birth Control (La meva lluita pel control de naixements), publicat el 1931; l'altre, a An Autobiography (Una autobiografia), publicat l'any 1938. A més, encara hi ha un tercer relat, en aparença marginal, però molt expressiu, a The Pivot of Civilization, (El Puntal de la Civilització), editat el 1922, que és, dels tres testimonis proposats per Sanger, el més proper en el temps a l'esdeveniment de 1914.

A The Pivot, Sanger ens explica el següent: «Aquesta era la situació el 1914, quan vaig tornar a Amèrica […] El creixement sorprenent d'aquest moviment arrenca quan a casa meva un petit grup va organitzar la Lliga del Control de Naixements. Des d'aleshores, ens han criticat per haver triat el terme “control de naixements” per expressar la idea d'una contracepció moderna i científica […] Però no n'hi ha cap altre que expressi millor la idea d'un control intencionat, responsable i autodirigit de la potència reproductiva. […] Control és guia, direcció, previsió. Implica intel·ligència, deliberació i responsabilitat […] El terme “control de naixements” té l'immens avantatge pràctic de comprimir en dues paraules breus la resposta a la demanda muda de milions d'homes i dones d'arreu del món» (pàg. 11-13). Aquí, qui dona nom a aquest moviment a l'alça és un petit grup que es va reunir a la casa de Sanger en algun moment de 1914. Al cap d'uns anys, Sanger reivindica que ella és la creadora de la nova expressió, a My Fight for Birth Control, la seva primera autobiografia. Finalment, en la seva següent Autobiografia, Sanger sembla que ha renunciat a aquesta apropiació indeguda de l'any 1931, i retorna a un col·laborador anònim l'autoria de l'expressió «CN». En la bibliografia sobre aquest punt, hi ha afirmacions errònies que queden, així, aclarides.

3. Origen del terme «prevencepció»

El tercer mot és «prevencepció» i els seus derivats «prevencèptic» i «prevenceptiu». Aquestes paraules noves van tenir durant uns anys un paper relativament notable en l'activisme a favor de la contracepció. Robinson va encunyar el terme per reunir en una sola paraula l'expressió clàssica «prevenció de la concepció», que ell i molts altres ja feia temps que utilitzaven com a sinònim de «contracepció». No sembla pas que hi hagi en la bibliografia referències que indiquin amb precisió el moment en què neix el nou terme. Una revisió acurada de les publicacions de Robinson permet afirmar que «prevencepció» va veure la llum en el número de juny de 1918 de The Medical Critic and Guide, una de les revistes que Robinson editava. Ho va fer en un article editorial que duia el títol de «Prevencepció contra Avortament». Al cap de 10 anys, Robinson va explicar que l'havia encunyat per erradicar el terme «CN», que considerava enganyós. El 1931, a les pàgines de la Birth Control Review, torna a afirmar: «CN és un terme enganyós, […] el pitjor de tots els que s'haurien pogut encunyar» (Birth Control Review 1931; 15:11). Tant el terme «prevencepció» com els seus derivats van ser oblidats després de la mort del seu creador, William J. Robinson.

  • Dr. Gonzalo Herranz
  • Humanae vitae, contracepció, Gonzalo Herranz, Família, Població, Natalitat
  • Preguntes freqüents

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte