Recursos i Aplicacions > Prioritats pastorals

El Significat del Treball en la Quarta Revolució Industrial

El 20 Simposi Internacional d'Ètica, Negocis i Societat tindrà lloc a Barcelona, els dies 2 i 3 de juliol de 2018. Aquest Simposi és un esdeveniment acadèmic i interdisciplinari d'alt nivell acadèmic i que afavoreix un profund impacte en les pràctiques empresarials responsables. El Simposi està organitzat per la càtedra d'Ètica Empresarial i dels Negocis i el Center for Business in Society del IESE.

 L'Ètica dels Negocis és una disciplina acadèmica que, a través de múltiples metodologies, aspira a contribuir a abordar els desafiaments de la Quarta Revolució Industrial.

 Esperem contribuir a construir una nova visió del treball que posi l'ésser humà en el centre de la definició i la pràctica del treball, i situï el treball com un aspecte central per al desenvolupament de les societats.

 El Simposi comptarà amb cinc Sessions Plenàries:

 1. El significat del treball en un món sense treball.

2. L'auge de les màquines i el futur del treball humà.

3. Mirant el costat bo: com la tecnologia pot ajudar a millorar els negocis i la societat.

4. El significat del treball al segle XXI: una perspectiva religiosa.

5. Lideratge i gestió del talent en la quarta   revolució industrial

 

Tindran lloc les presentacions de comunicacions que a títol orientatiu s'han centrat entorn de temes com:

1. Desafiaments ètics de la tecnologia-

desocupació. Com manejar la disrupció tecnològica responsablement dins de l'empresa. El paper de l'emprenedoria social.

 2. Nous models de negocis en la Quarta Revolució Industrial. Debats ètics, legals i socials entorn de l'economia sota demanda. Transparència i responsabilitat. Canvis en les estructures, condicions de treball.

 3. La transformació de les professions. Interacció entre humans i màquines. La creativitat humana enfront de la intel·ligència artificial en la presa de decisions. La dimensió humana de l'atenció en la cura de la salut i altres professions centrades en la persona.

 4. Desafiaments educatius. Aprenentatge al llarg de tota la vida i gestió del talent. L'efecte transformador de la tecnologia als països en desenvolupament.

 5. Impacte de la tecnologia en les condicions laborals i de gestió. Responsabilitats ètiques cap als empleats. Desafiaments pel que fa als drets laborals. Impacte en l'equilibri treball-vida personal.

 6. El significat del treball: perspectives filosòfiques i teològiques. Enfocaments liberals i marxistes del treball. Enfocaments des de l'ètica aristotèlica i virtuosa. Treball i bé comú. Preocupacions ètiques sobre el posthumanisme i el transhumanisme. El significat del treball en les tradicions religioses. Teologia del treball i el significat del treball. Ensenyament social catòlic i el significat del treball.

 7. Espiritualitat en el lloc de treball. Espiritualitat del treball i les organitzacions. Gestionar l'espiritualitat del lloc de treball.

 8. Definint el sentit del treball. Perspectives ètiques i psicològiques sobre el sentit del treball. Polítiques laborals que fomenten el sentit del treball.

 9. La transformació del treball en art. La industrialització primerenca en la literatura. L'empresa i el lloc de treball en el setè art. Intuïcions de la ciència-ficció sobre el futur del treball.

 La llengua oficial del Simposi és l’anglès.

 

Més informació:

            Prof. Joan Fontrodona

            Tel. 93 2 534 200

E-mail: 20symposium@iese.edu

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte