Vida Sacerdotal > Acompanyament espiritual

"Dios o nada. Entrevista sobre la fe": un testimoni de l'Esglèsia a l'Àfrica

Card. Robert Sarah con Nicolas Diat

Dios o nada. Entrevista sobre la fe

Palabra

Madrid, 2015

347 pàg.

 

         «He llegit Dios o nada amb un gran benefici espiritual, joia i agraïment. El vostre testimoni de l’Església a l’Àfrica, del patiment durant l’època del marxisme a Guinea i d’una vida espiritual dinàmica, té una gran importància per a l’Església (…). La seva aposta plena de valentia davant dels plantejaments de la “teoria de gènere” aclareix una qüestió antropològica fonamental». Qui escriu això és ni més ni menys que Benet XVI, el Papa emèrit. Aquestes paraules sintetitzen perfectament els valors que es poden trobar en aquest llibre.

        En primer lloc, es relaten les peripècies d’un nen africà, d’un poble de la Guinea francesa, Ourous, al nord del país, a prop de la frontera amb el Senegal, en què hi havia una missió de pares espiritans francesos, els quals van convertir gairebé tots els habitants a la fe catòlica. I ens explica, també, com aquest nen va arribar a ser cardenal de la Santa Romana Església, esdevenint un bisbe jove, immers en un greu conflicte amb un dictador marxista visceral, com era Seku Turé.

         És una vida d’aventura plena de fidelitat al Senyor, enmig de circumstàncies molt dures. Per exemple, quan Seku Turé va morir, víctima d’un vessament cerebral, van trobar, entre els seus papers, una llista dels qui havien de ser executats, i entre d’altres hi figurava l’arquebisbe de Conakri, Mons. Sarah.

         L’altre aspecte que destacava el papa Benet XVI en les paraules més amunt citades és la seva valentia a l’hora d’enfrontar-se al plantejament de la «teoria de gènere», que també abasta altres camps de defensa de la fe. Allà on altres tremolen o mesuren les paraules fins al punt de fer afirmacions aigualides, Mons. Sarah és ben clar: «A Occident, les persones homosexuals exigeixen que la seva vida en comú sigui reconeguda jurídicament per assimilar-la al matrimoni; fent-se ressò de les seves reivindicacions, hi ha organitzacions que exerceixen fortes pressions perquè aquest model sigui reconegut també pels governs africans, en nom del respecte als drets humans. En aquest cas concret, crec que ens allunyem de la història moral de la humanitat. En altres casos, he pogut constatar l’existència de programes internacionals que imposen l’avortament i l’esterilització de les dones. Aquestes polítiques resulten encara més repugnants si és té en compte que la gran majoria de les poblacions africanes es troben indefenses, sotmeses a ideòlegs occidentals fanàtics».

         Mons. Sarah no esquiva qüestions tan polèmiques com la pobresa, l’existència del dimoni, la comunió dels divorciats que s’han tornat a casar, etc. Cita abundantment els papes anteriors i altres autors. No li fa res incloure citacions llargues, ben triades, i glossades posteriorment, per tal de desenvolupar una idea i donar-li cos. El conjunt és un text equilibrat i harmoniós, extremadament positiu, que és ple d’esperança i que aporta un nou aire africà a les nostres cansades esglésies d’Occident.

         Queda clar que el motor que mou el cardenal Sarah és l’oració. En parla a tot arreu, especialment a les pàgines 249 a 255, que es poden qualificar com un «tractat sobre l’oració», d’una gran riquesa i profunditat.

         Convé dir alguna cosa sobre l’entrevistador, Nicolas Diat. Sobri i precís. Fa un treball magnífic, es veu la seva tasca a l’hora de seleccionar les preguntes que ajuden a aprofundir en els diversos temes, que es van desenvolupant progressivament, sense deixar caps sense lligar.

         Podem dir que aquest llibre és altament recomanable. No és per llegir-lo i llestos. Demanar ser difós. L’halo que desprèn d’optimisme cristià aspira a escampar-se i a deixar una empremta profunda en els lectors, que sens dubte gaudiran d’una lectura que també els resultarà molt profitosa.

 

Joaquim González-Llanos

  • Joaquim González-Llanos

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte