La Missa en TVE, servei públic, audiència i activisme social

La provocació d'un polític demanant que s'elimini la retransmissió de la Santa Missa en La2 de TVE ha tingut un efecte sorprenent sobre les audiències. Molts mitjans de comunicació s'han fet ressò d'això.

    Amb el ranci recurs al fet que Espanya és un país laic, Unidos Podemos va registrar una iniciativa en les Corts demanant la supressió de la transmissió televisiva de la Missa dominical. Pablo Iglesias en la seva argumentació va exposar que «la televisió pública no és l'espai més assenyat perquè es duguin a terme ritus religiosos de qualsevol tipus.»

    La sortida de to del secretari general de Podem va provocar alguns comentaris crítics a la xarxa. Moltes persones es van creuar missatges expressant el seu desacord amb la proposta i, en alguns casos, demanaven un exprés suport a la missa televisada del diumenge següent: la del dia 12 de març. És el cas de Tamara Falcó, filla d'Isabel Preysler, molt activa en Instagram (103.000 seguidors) i que el dia 12 va animar a encendre la tv durant la Missa del diumenge; una campanya en change.org va aconseguir 64.000 signatures de suport...

I l'audiència es va dispar       En la transmissió del diumenge 12 va saltar la sorpresa. L'audiència de la missa va obtenir el triple d'espectadors (940.000) respecte a la mitjana del programa; el diumenge anterior van ser 317.000. El share, és a dir, el tant per cent de persones que estan davant de la televisió en aquest moment, va passar al 18,6% quan la setmana anterior va ser d'un 6,6%.

    En conèixer-se aquestes dades, el sotsdirector del programa "El Dia del Senyor", el salesià Javier Valiente va declarar a Europa Press que «tots els programes estan confrontant sempre amb l'audiència, i aquests de servei públic, més, perquè estan responent a una necessitat».

    Javier Valiente també va argumentar que els catòlics hem de «fer valer els nostres drets i la nostra presència dins de la televisió pública que, precisament per ser de tots, té també cabuda un programa religiós catòlic com uns altres que existeixen d'altres confessions».

   En aquest «referèndum» periòdic al qual se sotmeten cada dia els programes, la Missa de la 2 porta una revàlida amb nota. Té acreditat un share mitjà d'un 6-7% quan l'audiència mitjana de La2 està en un 2,5%

    Com se sap quantes persones veuen un programa de televisió? Hi ha empreses especialitzades a «contar» persones que estan davant d'un programa de TV. Kantar Media té distribuïts gairebé 5.000 audímetres entre una sèrie de llars estadísticament representatives de la població espanyola que veu televisió. Aquests audímetres connectats a la televisió/televisions del domicili i a Kantar, faciliten informació del comportament de cada membre de la família (programa i temps que li dedica). Això es fa a través d'un comandament, que cada espectador acciona, també quan hi ha convidats; és una mostra d'entorn de 12.000 persones que posteriorment s'extrapola al conjunt de l'audiència.

Confessions religioses en els mitjans públics Per definició els mitjans de comunicació pública sembla que han d'atendre continguts i audiències d'interès social, ciutadà que solen quedar fora de les graelles dels mitjans comercials. És el cas de múltiples manifestacions culturals, esportives i socials.

    La televisió pública espanyola, des de fa molts anys, ja ofereix espais a altres confessions religioses a més de la catòlica: Musulmans, evangèlics i jueus tenen espais propis.

   Similar és la situació en països del nostre entorn i les seves televisions públiques que acullen programes de contingut religiós. El País (13 de març de 2017) recollia programes de diverses confessions emesos a França, Portugal, Alemanya, Regne Unit.

    Tot apunta al fet que TVE amb la retransmissió de la Missa dominical està complint amb la seva obligació de servei públic i que a més l'audiència confirma l'interès pel programa. I aquesta «raresa» és compartida per les televisions públiques dels països del nostre entorn.

    Potser les prioritats de Pablo Iglesias i el seu grup parlamentari haurien de dirigir-se a buscar solucions a problemes reals, com el dels estibadors espanyols. Les Corts no van aprovar la llei corresponent i l'ensurt ens costa una multa de 134.000 € diaris a tots els espectadors d'un nou sainet nacional.

 Xavier Vilella

 

  • Xavier Vilella

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte