Nou sínode de Bisbes dedicat als joves i la vocació

Oferim accés al document facilitat per la Sala de Premsa de la Santa Seu (versió en castellà) i en català.
(traducció facilitada per: Revista Documents d’Església. Traducció a càrrec del P. Bernabé Dalmau, OSB.)

Síntesi del Document

El Sant Pare ha establert que a l’octubre del 2018 se celebrarà la XV Assemblea general ordinària del Sínode dels Bisbes el tema dels quals serà: «Els joves, la fe i el discerniment vocacional».

El propòsit d’aquest Sínode és acompanyar als joves en el seu camí existencial cap a la maduresa perquè, mitjançant un procés de discerniment, descobreixin el seu projecte de vida i ho realitzin amb alegria obrint-se a la trobada amb Déu i amb els éssers humans i participant activament en l’edificació de l’Església i de la societat.

El passat 13 de gener de 2017 es va presentar a Roma el Document Preparatori que s’aquesta facilitant als bisbes, superiors d’ordes religiosos, etc. amb la finalitat de conèixer les diverses realitats locals dels joves entre 16 i 29 anys.

image-04c7a44027b6f693b14c5f3081fa0782

El Document Preparatori consta d’un text amb 3 capítols:

• El primer capítol, titulat «Els joves al món d’avui», proporciona elements útils per contextualitzar la situació dels joves en la realitat actual, tenint en compte que el quadre presentat requereix ser adaptat a les circumstàncies específiques de cada regió.

• El segon capítol, centre del document, es titula «Fe, discerniment, vocació». Aquest recorregut s’inspira en els tres verbs que ja s’utilitzen en l’Evangelii Gaudium 51: reconèixer (el que succeeix al món interior), interpretar (el que es reconeix) i decidir (com un exercici autèntic de la llibertat humana i de la responsabilitat personal). Cal aclarir que el terme «vocació» ha d’entendre's en un sentit ampli i cobreix tota la gamma de possibilitats per a la realització concreta de la pròpia vida en l’alegria de l’amor i la plenitud que es deriva del do de si mateix a Déu i als altres. Es tracta de trobar la forma concreta en què es pot complir aquesta realització plena.

• El tercer capítol, titulat «L’acció pastoral», posa en relleu la importància que té per a l’Església acompanyar als joves a acollir l’alegria de l’Evangeli en un moment com el nostre marcat per la incertesa, la precarietat, la inseguretat.

El Qüestionari annex és una part integral del document, no un mer apèndix, i també es divideix en tres parts

• La primera concerneix a la recopilació de dades estadístiques.

• La segona consisteix en les preguntes. La novetat estreba que a les preguntes generals, propostes a tots sense distinció (15 en total) s’afegeixen tres preguntes més específiques per a cada àrea geogràfica, a les quals han de respondre només els que pertanyen al continent interessat.

• La tercera part es refereix a la «posada en comú de les practiques», segons modalitats clarament exposades. El propòsit d’aquesta part, que és també una novetat, és enriquir a tota l’Església donant a conèixer experiències, sovint de gran interès, que té lloc en diferents regions del món, perquè puguin ser d’ajuda per a tots.

Les respostes facilitaran informació per la redacció del Instrumentum laboris, document lliurat als pares sinodals abans de l’Assemblea.

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte