Nou document per a la formació dels futurs preveres

MI-Pope-FrancisEl do de la vocació al presbiterat, sembrat per Déu en el cor d'alguns homes, exigeix a l'Església proposar un seriós camí de formació, com ha recordat el papa Francesc, en ocasió del discurs en l'Assemblea Plenària de la Congregació per al Clergat (3 d'octubre de 2014): «Es tracta de custodiar i conrear les vocacions, perquè donin fruits madurs. Elles són un "diamant en brut", que cal treballar amb cura, paciència i respecte a la consciència de les persones, perquè brillin enmig del poble de Déu».

Han passat ja trenta anys des que, el 19 de març de 1985, la Congregació per a l'Educació Catòlica, llavors competent en aquesta matèria, va actualitzar la Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, promulgada el 6 de gener de 1970, enriquint-la amb nombroses notes, a la llum del Codi de Dret Canònic, promulgat el 25 de gener de 1983.

A partir de llavors, han estat nombroses les aportacions al tema de la formació dels futurs preveres, tant de part de l'Església Universal, com de les Conferències Episcopals i de les Esglésies particulars.

Abans de res convé tenir en compte el Magisteri dels Pontífexs que durant aquest període de temps han guiat a l'Església: sant Joan Pau II, a qui se li deu la Exhortación apostòlica post-sinodal Pastors dabo vobis (25 de març de 1992), Benet XVI, autor de la Carta apostòlica en forma de "motu proprio" Ministrorum institutio (16 de gener de 2013) i Francesc, que ha fet possible aquest document amb el seu impuls i indicacions.


De manera particular, l'Exhortación apostòlica Pastors dabo vobis ofereix de manera explícita una visió integral de la formació dels futurs clergues, que té en compte simultàniament i equilibradament les quatre dimensions presents en la persona del seminarista: humana, intel·lectual, espiritual i pastoral. El "motu proprio" Ministrorum institutio ha posat en evidència que la formació dels seminaristes prossegueix, naturalment, en la formació permanent dels sacerdots, constituint ambdues una sola realitat; per aquesta raó, amb aquest document, el papa Benet XVI va confiar a la Congregació per al Clergat, ja competent per a la formació permanent, la responsabilitat de la formació inicial en el Seminari, reformant els articles corresponents de la Constitució apostòlica Pastor Bonus, del 28 de juny de 1988, dedicats a aquesta matèria i transferint la competència dels Seminaris a la Congregació per al Clergat. Al llarg del seu pontificat, el sant Pare Francesc ha ofert un ric Magisteri i un constant exemple personal en relació amb el ministeri i la vida dels sacerdots, animant i acompanyant els treballs de preparació del present document.

Font: clerus.va

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte