Donar de beure a l'assedegat i corregir al que s'equivoca

Obres de Misericòrdia corporals i espirituals: Donar de beure a l'assedegat i corregir al que s'equivoca

En la trobada amb la dona samaritana, al costat del pou de Sicar ( Cf. Jn 4, 5-42), contemplem a Jesús que demana de beure; perquè està assedegat. És commovedor contemplar al nostre Salvador, que sent Déu s'ha fet home i ha compartit amb nosaltres tot el que és propi de la humanitat; també el cansament, la set i la necessitat de demanar ajuda als altres. Jesús no només ofereix a tots la seva misericòrdia divina, sinó que en la seva profunda humilitat també es mostra necessitat de misericòrdia.


La necessitat material de beure i la petició “dóna'm de beure”, dóna motiu a Jesús per iniciar un diàleg en el qual desperta un altre tipus de set en la seva interlocutora. La samaritana, encara que té els mitjans per aconseguir l'aigua del pou, s'adona del buit profund de la seva vida; descobreix la set d'aquell veritable Amor que sana les nostres ferides i plena de sentit la nostra existència. Per això acaba sent ella la que demana de beure l'aigua que salta fins a la vida eterna.

També avui hi ha tants homes i dones que es troben al costat d'un pou amb un càntir buit, amb l'esperança de sadollar el desig més profund del cor. Com Jesús, en el pou de Sicar, l'Església sent el deure apropar-se a tots per fer present al Senyor en les seves vides, perquè només el seu Esperit és l'aigua que dóna la vida veritable i eterna.

La set espiritual s'expressa de manera molt sensible en la set material, una necessitat elemental per a la vida humana. Desgraciadament pobles sencers i especialment els nens, emmalalteixen i moren per beure aigua no potable. El Papa Francesc recorda que “l'accés a l'aigua potable i segura és un dret humà essencial, fonamental i universal, ja que determina la supervivència de les persones” ( Laudato si, 30).
Vivim aquesta obra de misericòrdia corporal no només en donar de beure un got d'aigua al que té set, sinó també cuidant el medi ambient perquè els recursos naturals no es contaminin. Una altra manera concreta d'exercir aquesta obra de misericòrdia és ajudar a facilitar l'accés a l'aigua potable a qui manca d'ella.

L'obra de misericòrdia espiritual que considerem en aquesta ocasió és corregir al que s'equivoca. La seva inspiració neix de les paraules de Jesús: “Si el teu germà peca contra tu, corregeix-ho estant els dos tot sol. Si et fa cas, has salvat a un germà” (Mt 18, 15). No es tracta d'un judici, sinó d'un servei de debò i amor fet al germà des de la humilitat. La correcció no es fa perquè ens vam crear millors que els altres, sinó perquè tots estem necessitats d'ajuda i comptem amb els germans.

Abans de corregir a algú cal portar-ho a l'oració i assegurar-nos que actuem moguts per veritable caritat. No ha de ser ni semblar una reprimenda, sinó unes paraules plenes d'afecte i prudència per ajudar-nos mútuament en el camí cristià. Pressuposa una veritable amistat amb l'altra persona. Si ha de portar a retrets o discussions és millor no fer-la.

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte