Síntesi de la "Misericordiae Vultus"

Oferim a continuació una síntesi de la Butlla ''Misericordiae Vultus'' amb la qual el Papa ha convocat el Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia.

La Butlla de convocatòria del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia titulada ''Misericordiae vultus" es compon de 25 números. El Papa Francesc descriu els trets més excel·lents de la misericòrdia situant el tema, abans de res, sota la llum del rostre de Crist. La misericòrdia no és una paraula abstracta, sinó un rostre per reconèixer, contemplar i servir. La Butlla es desenvolupa en clau trinitària (números 6-9.) i s'estén en la descripció de l'Església com un signe creïble de la misericòrdia: "La misericòrdia és la biga mestra que sosté la vida de l'Església" (n. 10).

El Papa Francesc indica les etapes principals del Jubileu. L'obertura coincideix amb el cinquanta aniversari de la clausura del Concili Vaticà II:'' L'Església sent la necessitat de mantenir viu aquest esdeveniment. Per a ella iniciava un nou període de la seva història. Els Pares reunits en el Concili havien percebut intensament, com un veritable bufo de l'Esperit, l'exigència de parlar de Déu als homes del seu temps en una manera més comprensible. Esfondrades les muralles que per molt temps havien reclòs l'Església en una ciutadella privilegiada, havia arribat el temps d'anunciar l'Evangeli d'una manera nova''.(n. 4). La conclusió tindrà lloc "en la solemnitat litúrgica de Jesucrist Rei de l'Univers, el 20 de novembre de 2016. En aquest dia, tancant la Porta Santa, tindrem abans de res sentiments de gratitud i de reconeixement cap a la Santíssima Trinitat per haver-nos concedit un temps extraordinari de gràcia. Encomanarem la vida de l'Església, la humanitat sencera i l'immens cosmos a la Senyoria de Crist, esperant que difongui la seva misericòrdia com la rosada del matí per a una fecunda història, encara per construir amb el compromís de tots en el proper futur. "(n. 5) .

Una peculiaritat d'aquest any Sant és que se celebra no només a Roma, sinó també en totes les altra diòcesi del món. La Porta Santa serà oberta pel Papa en Sant Pere el 8 de desembre i el diumenge següent en totes les esglésies del món. Una altra de les novetats és que el Papa dóna la possibilitat d'obrir la Porta Santa també en els santuaris, meta de molts pelegrins.

El Papa Francesc, recupera l'ensenyament de Sant Joan XXIII, que parlava de la "medicina de la Misericòrdia" i de Pablo VI que va identificar l'espiritualitat del Vaticà II amb la del samarità. La Butlla també explica alguns aspectes excel·lents del Jubileu: primer el lema "Misericordiosos com el Pare", a continuació el sentit de la peregrinació i sobretot la necessitat del perdó. El tema particular que interessa al Papa es troba en el n. 15: les obres de misericòrdia espirituals i corporals han de redescobrir-se "per despertar la nostra consciència, moltes vegades adormida davant el drama de la pobresa, i per entrar encara més en el cor de l'Evangeli, on els pobres són els privilegiats de la misericòrdia divina.". Una altra indicació concerneix a la Quaresma amb l'enviament dels "Missioners de la Misericòrdia" (n. 18). Nova i original iniciativa amb la qual el Papa vol ressaltar de forma encara més concreta la seva cura pastoral. El Papa tracta en els n. 20-21 el tema de la relació entre la justícia i la misericòrdia, demostrant que no es deté en una visió legalista, sinó que apunta a un camí que desemboca en l'amor misericordiós.

El n. 19 és una ferma crida contra la violència organitzada i contra les persones ''promotores o còmplices'' de la corrupció. Són paraules molt fortes amb les quals el Papa denuncia aquesta "nafra podrida" i insisteix perquè en aquest any Sant hi hagi una veritable conversió: "Aquest és el temps oportú per canviar de vida! Est és el temps per deixar-se tocar el cor. Davant a tants crims comesos, escolteu el plor de totes les persones depredades per vosaltres de la vida, de la família, dels afectes i de la dignitat. Seguir com esteu és només font d'arrogància, d'il·lusió i de tristesa. La veritable vida és alguna cosa ben diferent del que ara penseu. El Papa us tendeix la mà. Està disposat a escoltar-vos. Prou solament que acolliu la trucada a la conversió i us sotmeteu a la justícia mentre l'Església us ofereix misericòrdia."(n. 19).

La referència a la Indulgència com a tema tradicional del Jubileu s'expressa en el n. 22. Un últim aspecte original és el de la misericòrdia com a tema comú a Jueus i Musulmans: "Aquest any Jubilar viscut en la misericòrdia pugui afavorir la trobada amb aquestes religions i amb les altres nobles tradicions religioses; ens faci més oberts al diàleg per conèixer-les i comprendre'ns millor; elimini tota forma de tancament i menyspreu, i allunyi qualsevol forma de violència i de discriminació. "(n. 23).

El desig del Papa és que aquest any, viscut també en la compartició de la misericòrdia de Déu, pugui convertir-se en una oportunitat per "viure en la vida de cada dia la misericòrdia que des de sempre el Pare dispensa cap a nosaltres. En aquest Jubileu deixem-nos sorprendre per Déu. Ell mai es cansa de *destrabar la porta del seu cor per repetir que ens estima i vol compartir amb nosaltres la seva vida.. (…) En aquest any Jubilar l'Església es converteixi en el ressò de la Paraula de Déu que ressona fort i decidida com a paraula i gest de perdó, de suport, d'ajuda, d'amor. Mai es cansi d'oferir misericòrdia i sigui sempre pacient en el confortar i perdonar. L'Església es faci veu de cada home i dona i repeteixi amb confiança i sense descans: '' Acorda't, Senyor, de la teva misericòrdia i del teu amor; que són eterns''.

Font: news.va

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte