Iniciatives: PuntBCN. Un punt de trobada per iniciar processos de creativitat social

Els dies 27 a 29 del passat mes d’abril de 2018 va tenir lloc la tercera edició de PuntBCN, un espai que s’ha consolidat a Barcelona per debatre i afrontar des de diferents perspectives i sensibilitats aquells temes que afecten més la convivència. Un esdeveniment que se celebra cada any durant un cap de setmana, obert a tothom que hi vulgui participar. És un espai de trobada que vol fomentar la cultura de l’acollida. Com insisteix el papa Francesc, no pretén conquerir espais, sinó iniciar processos de creativitat social i cultural, oferint una aportació nova i pertinent als diferents temes tractats. En un context de cansament generalitzat i d’afirmació de l’interès partidista, la diversitat permet sortir de l’esquema propi i afrontar autènticament els problemes.

Aquesta iniciativa és organitzada per un grup d’amics que pertanyen al moviment Comunió i Alliberament, i que desitgen ajudar-se a mirar el món i implicar-se en les realitats socials de l’entorn. Desitgen descobrir que l’experiència s’enriqueix quan s’obre a l’esdeveniment que és l’altre. El camí educatiu del moviment té un vessant públic i cultural que els interessa per viure una fe madura, i fa créixer el desig d’anar a trobar els altres. Per això tot és construït pel compromís gratuït de més de 120 ciutadans que impliquen l’esforç, el temps i les energies, i ofereixen la seva disponibilitat com a voluntaris.

A l’assaig Generar empremtes en la història del món, Luigi Giussani, el fundador del moviment, ressalta que «la cultura és justament una manera de veure, de percebre, de jutjar, és a dir, de valorar i decidir respecte de tot». Si la cultura és «la forma profunda en què sorgeix del cor de l’home la imatge global de les seves relacions amb si mateix, amb les persones i amb les coses», PuntBCN pot ser a l’origen d’una manera nova de concebre-la: «el que crea la cultura nova i dóna origen a la verdadera crítica és l’esdeveniment de Crist. La valoració del molt o poc bé que hi ha en les coses compromet a crear una nova civilització, estimar una construcció nova».

Construir la cultura de l’acollida

Amb el lema L’amor és inventiu fins a l’infinit, a l’edició d’aquest any 2018 s’han abordat diverses qüestions que afecten la convivència, temes delicats que generen controvèrsia, des del ‘procés’ fins a la problemàtica de les persones que volen arribar a Europa buscant una vida digna. A PuntBCN es pretén mantenir un diàleg obert i generar espais de trobada per poder afrontar els reptes socials i culturals del nostre temps. Construir espais de gratuïtat on acollir l’altre, qui pensa diferent.

Van ser molt pertinents les paraules del periodista Jordi Amat, per exemple, a la presentació del seu llibre La confabulació dels irresponsables, on va recordar que cal assumir una responsabilitat que, lluny de continuar generant interpretacions, treballi per neutralitzar la confusió i fer política pels homes i dones: «hi ha una falta de lleialtat a una idea de consens per part de les institucions, per això, cal generar espais de trobada on es pugui fer front als problemes de les persones». O en un àmbit ben diferent, Astrid Daniela, una exprostituta transsexual, va reconèixer que no va poder sortir de la confusió d’una vida molt difícil fins que no va conèixer els amics de l’apostolat Santa Maria Magdalena: «mai ningú no m’havia donat res gratis».

Desafiar els murs de la inseguretat

Seguint el sociòleg Bauman, els murs són construïts per la por i les inseguretats. Sembla que les societats occidentals cada cop estan més cansades. Hi ha un sentiment de fatiga i cansament generalitzats que es tradueix en el fet que les persones tendeixen a tancar-se. S’instal·la la mentalitat segons la qual es pensa que l’ordre i el benestar poden evitar el patiment. En canvi, cal descobrir que la trobada amb l’altre permet una experiència de positivitat, sense caure en la ingenuïtat, que fa créixer la pròpia vida.

En una taula rodona que va tractar la problemàtica de les polítiques migratòries, un representant del Sindicat de venedors ambulants de Barcelona es preguntava què està passant als països d’origen dels migrants i per què tenen la necessitat de marxar-ne. En aquest sentit, el mossèn Musie Zerai, candidat al premi Nobel de la Pau el 2015 i recentment guardonat amb el premi Mundo Negro, va esgrimir el valor suprem de la justícia.

El director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell, ho va sintetitzar a la presentació del llibre La guerra no és santa: «és fonamental per a la convivència que ens coneguem; només podrem viure en pau si apostem per una educació de veritat». En el cas de Farhad Bitani, va arribar a Itàlia amb unes idees molt clares del que li havien dit que era l’Islam: polititzat i ideologitzat. En canvi, per la trobada amb unes famílies cristianes va redescobrir l’autenticitat de la seva fe. És a dir, la seva dimensió religiosa, l’exigència de significat, l’exigència de bondat i de bé. L’exigència que el temps tingui un valor. L’exigència humana que la vida valgui la pena.

Reivindicar la presència de l’altre

En la introducció a les jornades, el director de PuntBCN, Lluís Bou, va delinear l’horitzó d’una proposta cultural que, en un context generalitzat de crispació i de cansament, vol oferir una resposta adequada: «és necessària una alternativa nova i pertinent que defugi la lògica estructuralista dels blocs. Per això PuntBCN no és simplement un esdeveniment cultural. Per definició, PuntBCN no busca reivindicar el propi interès. És un intent de construir juntament amb altres, és un intent d’anar a buscar l’altre. Quina paradoxa, PuntBCN existeix per reivindicar la presència de l’altre». Així neix –diu Giussani– una cultura nova, «que és nexe entre totes les engrunes de bé que es troben, tendint a valorar-les i a què es posin en pràctica. Es subratlla el positiu dintre dels seus límits, i s’abandona la resta a la misericòrdia del Pare.»

 

Un esdeveniment cultural anual PuntBCN 2018  “L’amor és inventiu fins a l’infinit”  Va tindre lloc del 27 al 29 d’abril de 2018 Cotxeres de Sants a Barcelona                                                                              http://www.puntbarcelona.cat

Comparteix aquesta entrada

Qui som Què volem Contacte